psse-slupca.pl

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą

Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

boczniaki - 300 g
jackfruit - 250 g
papier ryżowy - 8 szt.
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
bulion warzywny - 100 ml
skrobia ziemniaczana - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżeczka
syrop klonowy - 1 łyżka
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
ziemniak - 1 kg
marchew - 400 g
seler - 1 szt.
rozmaryn świeży - 5 gałązek
kapusta czerwona konserwowa - 600 g
szalotka - 2 szt.
jabłko - 1 szt.
wino czerwone - 150 ml
cynamon -
olej słonecznikowy -
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY BOCZNIAKI I JACKFRUIT:
Boczniaki rwiemy na cienkie paseczki. Jackfruit odsączamy z zalewy i płuczemy, a następnie pozbawiamy twardych części i również dzielimy na cienkie kawałki.
2.SMAŻYMY I DUSIMY SKŁADNIKI W MARYNACIE:
Wszystkie składniki marynaty poza skrobią dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczniaki i jackfruit, od czasu do czasu mieszając. Kiedy składniki nabiorą złotego koloru, na patelnię wlewamy marynatę i smażymy całość przez kolejne 3 minuty. Na koniec patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu.
3.ZAGĘSZCZAMY SOS:
Skrobię ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, tak aby w płynie nie było grudek. Następnie, cały czas mieszając, wlewamy go na patelnię z grzybami i jackfruitem i gotujemy, nadal mieszając, aż doprowadzimy całość do wrzenia. Kiedy sos zgęstnieje, odstawiamy patelnię, aby składniki wystygły.
4.PRZYGOTOWUJEMY CZERWONĄ KAPUSTĘ:
Szalotki i jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim przygotowane składniki przez ok. 3 minuty. Składniki podlewamy winem, dodajemy do nich czerwoną kapustę i całość zagotowujemy. Gotową kapustę doprawiamy do smaku odrobiną cynamonu.
5.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (lub jeśli są małe – na pół) i dokładnie pokrywamy olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
6.PRZYGOTOWUJEMY SELER I MARCHEWKI:
Seler i marchewki obieramy. Z selera wycinamy 4 grubsze słupki, które posłużą za „kości” naszych udek. Resztę selera i marchewki kroimy w podobnej wielkości kostkę. Tak pokrojone warzywa marynujemy w oleju, soli, pieprzu i posiekanym świeżym rozmarynie.
7.FORMUJEMY „UDKA”:
Arkusze papieru ryżowego namaczamy w wodzie, aż będą elastyczne, i przekładamy na lekko wilgotną bawełnianą ściereczkę. Na środek czterech arkuszy papieru ryżowego nakładamy po ¼ podsmażonych w marynacie boczniaków i jackfruita, a następnie wtykamy w nadzienie słupki selera. Dolną krawędź papieru ryżowego delikatnie nacinamy i owijamy nim nadzienie. Wszystkie „udka” owijamy kolejnymi arkuszami papieru ryżowego, aby się nie rozpadały.
8.PIECZEMY „UDKA” I WARZYWA:
Składniki glazury mieszamy i smarujemy nią „udka” za pomocą pędzelka. Następnie pokrojone w kostkę seler i marchewki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nich „udka”. Na drugiej blasze układamy ziemniaczki. Wszystkie składniki pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku z włączoną funkcja termoobiegu rozgrzanym do 180°C, od czasu do czasu obracając ziemniaki. Udka będą gotowe, gdy nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.
9.PODAJEMY DANIE:
Danie podajemy gorące, serwując „udka” na selerze i marchewce, z ułożonymi obok kapustą i ziemniakami.
Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY BOCZNIAKI I JACKFRUIT

Boczniaki rwiemy na cienkie paseczki. Jackfruit odsączamy z zalewy i płuczemy, a następnie pozbawiamy twardych części i również dzielimy na cienkie kawałki.

2

SMAŻYMY I DUSIMY SKŁADNIKI W MARYNACIE

Wszystkie składniki marynaty poza skrobią dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczniaki i jackfruit, od czasu do czasu mieszając. Kiedy składniki nabiorą złotego koloru, na patelnię wlewamy marynatę i smażymy całość przez kolejne 3 minuty. Na koniec patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy przez ok. 5 minut na niewielkim ogniu.

3

ZAGĘSZCZAMY SOS

Skrobię ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, tak aby w płynie nie było grudek. Następnie, cały czas mieszając, wlewamy go na patelnię z grzybami i jackfruitem i gotujemy, nadal mieszając, aż doprowadzimy całość do wrzenia. Kiedy sos zgęstnieje, odstawiamy patelnię, aby składniki wystygły.

4

PRZYGOTOWUJEMY CZERWONĄ KAPUSTĘ

Szalotki i jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim przygotowane składniki przez ok. 3 minuty. Składniki podlewamy winem, dodajemy do nich czerwoną kapustę i całość zagotowujemy. Gotową kapustę doprawiamy do smaku odrobiną cynamonu.

5

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (lub jeśli są małe – na pół) i dokładnie pokrywamy olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem.

6

PRZYGOTOWUJEMY SELER I MARCHEWKI

Seler i marchewki obieramy. Z selera wycinamy 4 grubsze słupki, które posłużą za „kości” naszych udek. Resztę selera i marchewki kroimy w podobnej wielkości kostkę. Tak pokrojone warzywa marynujemy w oleju, soli, pieprzu i posiekanym świeżym rozmarynie.

7

FORMUJEMY „UDKA”

Arkusze papieru ryżowego namaczamy w wodzie, aż będą elastyczne, i przekładamy na lekko wilgotną bawełnianą ściereczkę. Na środek czterech arkuszy papieru ryżowego nakładamy po ¼ podsmażonych w marynacie boczniaków i jackfruita, a następnie wtykamy w nadzienie słupki selera. Dolną krawędź papieru ryżowego delikatnie nacinamy i owijamy nim nadzienie. Wszystkie „udka” owijamy kolejnymi arkuszami papieru ryżowego, aby się nie rozpadały.

8

PIECZEMY „UDKA” I WARZYWA

Składniki glazury mieszamy i smarujemy nią „udka” za pomocą pędzelka. Następnie pokrojone w kostkę seler i marchewki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nich „udka”. Na drugiej blasze układamy ziemniaczki. Wszystkie składniki pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku z włączoną funkcja termoobiegu rozgrzanym do 180°C, od czasu do czasu obracając ziemniaki. Udka będą gotowe, gdy nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące.

9

PODAJEMY DANIE

Danie podajemy gorące, serwując „udka” na selerze i marchewce, z ułożonymi obok kapustą i ziemniakami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3172,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

793,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,6 g

🌾

Węglowodany

133,8 g

🥬

Błonnik

34,7 g

💪

Białko

20,9 g

Podobne przepisy