psse-slupca.pl

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni

Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

drożdże suszone - 2,5 łyżeczki
dynia hokkaido - 0,25 szt.
mąka pszenna - 500 g
gałka muszkatołowa mielona - 0,25 łyżeczki
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
napój migdałowy - 250 ml
olej kokosowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 2 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
jabłka prażone - 520 g
mleczko kokosowe - 400 ml
syrop klonowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
W misce łączymy letnie mleko z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Do misy robota wlewamy mieszaninę mleka i drożdży, dodajemy purée z ugotowanej i zmiksowanej dyni, 1 szklankę mąki, sól i przyprawy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy kolejną szklankę mąki i dalej wyrabiamy. Pod koniec dodajemy olej kokosowy i stopniowo ostatnią szklankę mąki. Jeśli ciasto nadal jest klejące, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt suche – więcej oleju kokosowego. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i zwarte. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem kokosowym, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
2.ZWIJAMY ROLLSY:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady. Ciasto kroimy na 2-centymetrowe plastry. Formę smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej przygotowane plastry w 2-centymetrowych odstępach. Odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Rollsy wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
3.POLEWAMY ROLLSY POLEWĄ:
Mleczko kokosowe łączymy z syropem klonowym według uznania. Polewamy rollsy.
Wegańskie cinnamon rollsy z dyni

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

W misce łączymy letnie mleko z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Do misy robota wlewamy mieszaninę mleka i drożdży, dodajemy purée z ugotowanej i zmiksowanej dyni, 1 szklankę mąki, sól i przyprawy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy kolejną szklankę mąki i dalej wyrabiamy. Pod koniec dodajemy olej kokosowy i stopniowo ostatnią szklankę mąki. Jeśli ciasto nadal jest klejące, dodajemy więcej mąki, jeśli zbyt suche – więcej oleju kokosowego. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i zwarte. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem kokosowym, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

2

ZWIJAMY ROLLSY

Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach około 25 x 40 cm. Na ciasto wykładamy prażone jabłka, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem. Całość zwijamy wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady. Ciasto kroimy na 2-centymetrowe plastry. Formę smarujemy olejem kokosowym i układamy w niej przygotowane plastry w 2-centymetrowych odstępach. Odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15-20 minut. Rollsy wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

3

POLEWAMY ROLLSY POLEWĄ

Mleczko kokosowe łączymy z syropem klonowym według uznania. Polewamy rollsy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3345,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

278,8 kcal

🥑

Tłuszcz

8,6 g

🌾

Węglowodany

45,2 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy