Wegański zielony omlet z silken tofu • przepis • składniki • przygotowanie
Smaczne dzień dobry? To musi być zielony omlet! Silken tofu nada mu wyjątkową puszystość, a burak mangold razem z innymi warzywami sprawi, że będzie to prawdziwie sycące danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA OMLET
Wszystkie składniki ciasta na omlet łączymy w naczyniu blendera, miksujemy i odstawiamy na ok. 10 minut.
SMAŻYMY OMLET
Ciasto nakładamy chochlą na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Rozprowadzamy równomiernie i smażymy ok. 5-7 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
W misce łączymy liście jarmużu porwane na mniejsze kawałki, listki melisy, sok wyciśnięty z połówki limonki i mieszankę pestek. Całość mieszamy dłońmi tak, aby liście przesiąkły sokiem limonki.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SAŁATKI
Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, miąższ awokado pokrojony w kostkę, posiekaną drobno cebulę dymkę i sok z połówki limonki.
SMAŻYMY BURAK MANGOLD
Burak kroimy razem z łodygami i przesmażamy z dodatkiem sosu sojowego przez ok. 5 minut.
PODAJEMY OMLET
Na usmażony omlet wykładamy burak mangold oraz sałatkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1169,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
584,9 kcal
Tłuszcz
37,1 g
Węglowodany
40,6 g
Błonnik
11,8 g
Białko
24,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
Słodkie przekąski typu finger food, czyli minipączki z kremem adwokatowym, polecają się na imprezowy stół! Niech zrobią furorę na Twojej sylwestrowej imprezie.

Sałatka z chrupiącym kalmarami
Lekka sałatka ze świeżym dressingiem i dodatkiem chrupiących smażonych kalmarów. Przygotuj ją w domu i sprawdź, jak dobrze smakuje!

Kanapki z batata z jajkiem w koszulce
Kanapki, ale bez pieczywa! Na spodzie z batata można ułożyć wspaniałą śniadaniową kompozycję – na przykład taką z jajkiem w koszulce, awokado i pomidorkami. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
Coś nietypowego – cannelloni z cukinii w roli tego charakterystycznego makaronu. Smaczna, lekka potrawa.

Bazyliowy pstrąg z grilla
Delikatne mięso ryby podanej w całości, pachnące obłędnie świeżą bazylią to doskonały przepis na zdrowe danie z grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody truskawkowo-jogurtowe
Lody, które zrobisz w mig! A później tylko musisz poczekać, aż się dobrze zmrożą. Fantastyczna opcja na upalne lato!

Kalmary z czosnkiem i sofrito pomidorowym
Pyszności w stylu hiszpańskim. Sprawdź przepis na kalmary z czosnkiem oraz sofrito pomidorowym i przygotuj szybko wyśmienitą, ciekawą przekąskę, która zaskoczy niejednego!

Ciasto „truskawki w czekoladzie”
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.