psse-slupca.pl

Wegański zielony omlet z silken tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Smaczne dzień dobry? To musi być zielony omlet! Silken tofu nada mu wyjątkową puszystość, a burak mangold razem z innymi warzywami sprawi, że będzie to prawdziwie sycące danie!

Wegański zielony omlet z silken tofu

Smaczne dzień dobry? To musi być zielony omlet! Silken tofu nada mu wyjątkową puszystość, a burak mangold razem z innymi warzywami sprawi, że będzie to prawdziwie sycące danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 0,33 łyżeczki
mix ziaren - 1 garść
pomidorki koktajlowe - 35 g
sok z limonki - 20 ml
sos sojowy - 2 łyżki
melisa cytrynowa - 1 garść
jarmuż - 2 garście
buraki gotowane - 5 łodyg
kurkuma mielona - 0,5 łyżeczki
mąka z ciecierzycy - 0,5 niepełna szklanka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
tofu - 150 g
sól - 0,5 łyżeczki
Szpinak Baby - 1 garść
woda - 0,33 niepełna szklanka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA OMLET:
Wszystkie składniki ciasta na omlet łączymy w naczyniu blendera, miksujemy i odstawiamy na ok. 10 minut.
2.SMAŻYMY OMLET:
Ciasto nakładamy chochlą na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Rozprowadzamy równomiernie i smażymy ok. 5-7 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
W misce łączymy liście jarmużu porwane na mniejsze kawałki, listki melisy, sok wyciśnięty z połówki limonki i mieszankę pestek. Całość mieszamy dłońmi tak, aby liście przesiąkły sokiem limonki.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SAŁATKI:
Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, miąższ awokado pokrojony w kostkę, posiekaną drobno cebulę dymkę i sok z połówki limonki.
5.SMAŻYMY BURAK MANGOLD:
Burak kroimy razem z łodygami i przesmażamy z dodatkiem sosu sojowego przez ok. 5 minut.
6.PODAJEMY OMLET:
Na usmażony omlet wykładamy burak mangold oraz sałatkę.
Wegański zielony omlet z silken tofu

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA OMLET

Wszystkie składniki ciasta na omlet łączymy w naczyniu blendera, miksujemy i odstawiamy na ok. 10 minut.

2

SMAŻYMY OMLET

Ciasto nakładamy chochlą na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Rozprowadzamy równomiernie i smażymy ok. 5-7 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

W misce łączymy liście jarmużu porwane na mniejsze kawałki, listki melisy, sok wyciśnięty z połówki limonki i mieszankę pestek. Całość mieszamy dłońmi tak, aby liście przesiąkły sokiem limonki.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SAŁATKI

Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, miąższ awokado pokrojony w kostkę, posiekaną drobno cebulę dymkę i sok z połówki limonki.

5

SMAŻYMY BURAK MANGOLD

Burak kroimy razem z łodygami i przesmażamy z dodatkiem sosu sojowego przez ok. 5 minut.

6

PODAJEMY OMLET

Na usmażony omlet wykładamy burak mangold oraz sałatkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1169,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

584,9 kcal

🥑

Tłuszcz

37,1 g

🌾

Węglowodany

40,6 g

🥬

Błonnik

11,8 g

💪

Białko

24,7 g

Podobne przepisy