Wegańska sałatka wielowarzywna • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w równą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. Co jakiś czas warzywa możemy przemieszać. Upieczone warzywa odstawiamy do wystudzenia.
KROIMY POZOSTAŁE DODATKI
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W równą kostkę kroimy również kiszone ogórki oraz cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Do dużej miski wsypujemy upieczone i przestudzone warzywa oraz resztę pokrojonych składników. Dodajemy majonez, groszek, musztardę, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Opcjonalnie sałatkę możemy doprawić czarną solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2130,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
532,7 kcal
Tłuszcz
45,8 g
Węglowodany
29,4 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Śląskie pieczonki z kociołka
Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!

Serek wiejski z owocami i masłem orzechowym
Lubisz zjeść słodkie śniadanie? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Serek wiejski w wersji na słodko z dodatkiem kremowego masła orzechowego i świeżych owoców.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!

Świąteczna focaccia
Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.

Smoothie z mango
Z takim słonecznym smoothie dobrze jest zacząć dzień. Sięgnij po mango i zmiksuj je z dodatkami z przepisu Kingi – będzie smacznie i pożywnie!

Mini Pavlova
Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!