psse-slupca.pl

Szyszki — wersja tradycyjna • przepis • składniki • przygotowanie

Szyszki z ryżu preparowanego to słodki przysmak, który cieszył się dużą popularnością w Polsce, zwłaszcza w latach 80-tych i 90-tych. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby w kilka chwil przygotować te pyszne, chrupiące, ryżowe kuleczki. Odkryjcie prosty przepis na ten przysmak!

Szyszki — wersja tradycyjna

Szyszki z ryżu preparowanego to słodki przysmak, który cieszył się dużą popularnością w Polsce, zwłaszcza w latach 80-tych i 90-tych. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby w kilka chwil przygotować te pyszne, chrupiące, ryżowe kuleczki. Odkryjcie prosty przepis na ten przysmak!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż preparowany - 100 g
cukierki krówki - 350 g
masło - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KRÓWKOWĄ:
W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy krówki. Wszystko energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukierków.
2.DODAJEMY RYŻ:
Do garnka wsypujemy preparowany ryż i mieszamy. Lekko studzimy.
3.FORMUJEMY SZYSZKI:
Z masy formujemy w dłoniach szyszki. Co jakiś czas zwilżamy dłonie wodą, by masa nie kleiła się nadmiernie do rąk. Powinno wyjść ok. 16 sporych szyszek.
4.CHŁODZIMY SZYSZKI:
Gotowe szyszki przekładamy na talerz i wkładamy do lodówki na 20 minut, aby stwardniały.
Szyszki — wersja tradycyjna

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 18

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KRÓWKOWĄ

W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy krówki. Wszystko energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukierków.

2

DODAJEMY RYŻ

Do garnka wsypujemy preparowany ryż i mieszamy. Lekko studzimy.

3

FORMUJEMY SZYSZKI

Z masy formujemy w dłoniach szyszki. Co jakiś czas zwilżamy dłonie wodą, by masa nie kleiła się nadmiernie do rąk. Powinno wyjść ok. 16 sporych szyszek.

4

CHŁODZIMY SZYSZKI

Gotowe szyszki przekładamy na talerz i wkładamy do lodówki na 20 minut, aby stwardniały.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2803,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

155,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,7 g

🌾

Węglowodany

20 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

1,5 g

Podobne przepisy

Szyszki — wersja tradycyjna - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl