psse-slupca.pl

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo

Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 2 szt.
cebula - 1 szt.
papryka grillowana piquillo - 40 g
ser owczy - 100 g
oliwki czarne - 50 g
chorizo - 70 g
jajko - 4 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
natka pietruszki - 1 pęczek
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 płaska łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI Z CEBULĄ:
Ziemniaki obieramy i kroimy na dość drobne kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, na patelnię dodajemy ziemniaki i całość smażymy przez ok. 10 minut, na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski.
2.SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Chorizo kroimy w talarki i podsmażamy je na tej samej patelni co ziemniaki, aż wytopi się tłuszcz. W czasie smażenia paprykę piquillo kroimy na mniejsze kawałki. Następnie paprykę i oliwki dodajemy do podsmażonej kiełbasy i jeszcze chwilę smażymy.
3.MIESZAMY JAJKA Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy. Następnie do jajek dodajemy ziemniaki, chorizo, paprykę i oliwki. Ser owczy kroimy na mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy. Także dodajemy je do jajek i całość delikatnie mieszamy.
4.SMAŻYMY TORTILLĘ:
Masę jajeczną przelewamy na patelnię, na której smażyliśmy wcześniej składniki. Ogień zmniejszamy do minimum i smażymy tortillę, aż spód się zarumieni. Następnie tortillę obracamy i smażymy przez kolejne 5 minut, aż spód się zetnie.
5.PODAJEMY TORTILLĘ ZIEMNIACZANĄ:
Tortillę przekładamy na talerz i podajemy jeszcze gorącą, z ulubionymi dodatkami.
Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI Z CEBULĄ

Ziemniaki obieramy i kroimy na dość drobne kawałki, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Kiedy się zeszkli, na patelnię dodajemy ziemniaki i całość smażymy przez ok. 10 minut, na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski.

2

SMAŻYMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Chorizo kroimy w talarki i podsmażamy je na tej samej patelni co ziemniaki, aż wytopi się tłuszcz. W czasie smażenia paprykę piquillo kroimy na mniejsze kawałki. Następnie paprykę i oliwki dodajemy do podsmażonej kiełbasy i jeszcze chwilę smażymy.

3

MIESZAMY JAJKA Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz i całość dokładnie mieszamy. Następnie do jajek dodajemy ziemniaki, chorizo, paprykę i oliwki. Ser owczy kroimy na mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy. Także dodajemy je do jajek i całość delikatnie mieszamy.

4

SMAŻYMY TORTILLĘ

Masę jajeczną przelewamy na patelnię, na której smażyliśmy wcześniej składniki. Ogień zmniejszamy do minimum i smażymy tortillę, aż spód się zarumieni. Następnie tortillę obracamy i smażymy przez kolejne 5 minut, aż spód się zetnie.

5

PODAJEMY TORTILLĘ ZIEMNIACZANĄ

Tortillę przekładamy na talerz i podajemy jeszcze gorącą, z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1328,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

332,2 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

13,8 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

17,3 g

Podobne przepisy