psse-slupca.pl

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki • przepis • składniki • przygotowanie

Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki

Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

sok wiśniowy - 250 ml
jajko - 1 szt.
cukier - 120 g
kakao - 2 łyżki
masło - 200 g
mąka pszenna - 250 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
mus czekoladowy - 350 g
śmietana 12% - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
MASŁO: wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.
2.PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, MASŁO,:
żółtko, cukier, śmietanę i kakao zagniatamy na jednolite ciasto.
3.ZAWIJAMY JE W:
folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
4.W MIĘDZYCZASIE Z:
kompotu oddzielamy wiśnie. 200 ML KOMPOTU: przelewamy do rondelka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż uzyskamy konsystencję kisielu.
5.DO ŻELU DODAJEMY:
wiśnie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
6.SCHŁODZONE CIASTO WYJMUJEMY:
z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy koła nieco większe od naszych foremek na tartaletki.
7.CIASTEM WYKŁADAMY FOREMKI:
(w zależności od wielkości foremek będzie ich 6-12 sztuk), dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut. UPIECZONE SPODY TARTALETEK: studzimy.
8.GDY BĘDĄ JUŻ:
zupełnie zimne, nakładamy na każdą tartaletkę czekoladowy mus, a na wierzch nakładamy wiśniowy żel.
9.DO CZASU PODANIA:
przechowujemy w lodówce.
Czekoladowo-wiśniowe tartaletki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

MASŁO: wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.

2

PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, MASŁO,

żółtko, cukier, śmietanę i kakao zagniatamy na jednolite ciasto.

3

ZAWIJAMY JE W

folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.

4

W MIĘDZYCZASIE Z

kompotu oddzielamy wiśnie. 200 ML KOMPOTU: przelewamy do rondelka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż uzyskamy konsystencję kisielu.

5

DO ŻELU DODAJEMY

wiśnie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

6

SCHŁODZONE CIASTO WYJMUJEMY

z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy koła nieco większe od naszych foremek na tartaletki.

7

CIASTEM WYKŁADAMY FOREMKI

(w zależności od wielkości foremek będzie ich 6-12 sztuk), dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut. UPIECZONE SPODY TARTALETEK: studzimy.

8

GDY BĘDĄ JUŻ

zupełnie zimne, nakładamy na każdą tartaletkę czekoladowy mus, a na wierzch nakładamy wiśniowy żel.

9

DO CZASU PODANIA

przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3757,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

626,2 kcal

🥑

Tłuszcz

34,3 g

🌾

Węglowodany

71,8 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy