Chleb słonecznikowy z bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie
Marzysz o świeżo upieczonym chlebie, którego zapach wypełni cały dom? Przygotuj go sam, najlepiej wg przepisu Darii!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Mieszaninę odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie całość wlewamy do misy miksera. Dodajemy mąkę, słonecznik, sól i wodę. Całość miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ
Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Orzechy oraz siemię i żurawiny siekamy nożem na mniejsze kawałki. Gotową mieszanką wysypujemy dno formy.
PIECZEMY CHLEB
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy jego powierzchnię. Chleb ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 50 minut. Upieczony chleb pozostawiamy do wystudzenia i wyciągamy z formy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3639,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
227,5 kcal
Tłuszcz
9,9 g
Węglowodany
29,9 g
Błonnik
2,1 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
Sięgnij po przepis Cyrila z Francji na doskonałe piersi kaczki z farszem pieczarkowo-serowym.

Remulada
Remulada to wyjątkowy sos majonezowy, który doskonale się sprawdzi podany jako dodatek do jajek, wędlin, a nawet świeżych lub grillowanych warzyw.

Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!

Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.