Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DORSZA
Dorsza czyścimy, usuwamy skórę i kroimy na porcje ok. 160-gramowe. Por (tylko białą część) kroimy na cienkie paski. Posiekany tymianek, pokrojony por i czosnek w plastrach mieszamy z odrobiną oliwy. Pieprz kruszymy w moździerzu. Dorsza marynujemy w pieprzu i obkładamy przygotowaną marynatą z pora i tymianku. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez ok. 8-10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Piwo zagotowujemy z goździkami i utartymi ziarnami kolendry, dodajemy cukier i skórkę z połowy cytryny startą na tarce o drobnych oczkach. Studzimy i przecedzamy. Żółtka mieszamy z odrobiną śmietanki i dodajemy do ostudzonego piwa. Ubijając trzepaczką, delikatnie podgrzewamy, aż powstanie puszysta, płynna piana (nie możemy jej zagotować). Na koniec dodajemy pokruszony twaróg, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
SMAŻYMY GROSZEK ZE SZPINAKIEM
Groszek zielony razem z posiekanym ząbkiem czosnku obsmażamy na maśle rozpuszczonym w odrobinie oleju, po chwili dodajemy umyty i osuszony szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1919,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
479,8 kcal
Tłuszcz
15,9 g
Węglowodany
37,0 g
Błonnik
44,3 g
Białko
44,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
Zielony sok doskonały na początek dnia! Sięgnij po pyszny przepis!

Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!

Kanapka z burakiem
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffinki brownie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Czekoladowy sernik z jabłkami
Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort „Pavlova”
Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!