psse-slupca.pl

Tagliatelle w sosie serowym • przepis • składniki • przygotowanie

Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!

Tagliatelle w sosie serowym

Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cebula - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
sól - 1 szczypta
wino białe - 150 ml
limonka - 1 szt.
ser gorgonzola - 200 g
makaron tagliatelle - 250 g
ser pecorino - 200 g
śmietana 30% - 100 ml
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek pokrojony w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekaną papryczkę chili podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy oregano.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu z odrobiną wody z gotowania. Mieszamy, dodajemy pieprz.
3.PODAJEMY MAKARON:
Porcję makaronu wykładamy na talerze. Posypujemy z wierzchu serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach i drugą połową skórki startej z limonki.
Tagliatelle w sosie serowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek pokrojony w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekaną papryczkę chili podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy oregano.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do sosu z odrobiną wody z gotowania. Mieszamy, dodajemy pieprz.

3

PODAJEMY MAKARON

Porcję makaronu wykładamy na talerze. Posypujemy z wierzchu serem pecorino startym na tarce o drobnych oczkach i drugą połową skórki startej z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2882,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

720,7 kcal

🥑

Tłuszcz

40,1 g

🌾

Węglowodany

53,5 g

🥬

Błonnik

29,1 g

💪

Białko

29,1 g

Podobne przepisy