psse-slupca.pl

Domowe majonezy smakowe • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy majonez to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych! Przygotuj go według przepisu Karola w 3 wersjach smakowych.

Domowe majonezy smakowe

Domowy majonez to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych! Przygotuj go według przepisu Karola w 3 wersjach smakowych.

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
olej - 150 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
musztarda dijon - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.SPARZAMY ŻÓŁTKA:
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
2.PODBIJAMY ŻÓŁTKA:
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. Sparzone żółtka jaj przekładamy do miski i delikatnie podbijamy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie ubijamy masę, by napowietrzyć bazę majonezu.
3.DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ:
Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
4.DOPRAWIAMY MAJONEZ:
Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
5.SPARZAMY ŻÓŁTKA:
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
6.PODBIJAMY ŻÓŁTKA:
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
7.AROMATYZUJEMY OLEJ:
Siano umieszczamy w żeliwnym garnku i podpalamy za pomocą palnika gazowego. Gdy lekko przygaśnie i zacznie się tlić, zalewamy je olejem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
8.DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ:
Wystudzony olej stopniowo, cienkim strumieniem przelewamy do żółtek, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
9.DOPRAWIAMY MAJONEZ:
Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
10.SPARZAMY ŻÓŁTKA:
Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.
11.PODBIJAMY ŻÓŁTKA:
Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.
12.DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ:
Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.
13.DOPRAWIAMY MAJONEZ:
Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.
Domowe majonezy smakowe

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

2

PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. Sparzone żółtka jaj przekładamy do miski i delikatnie podbijamy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie ubijamy masę, by napowietrzyć bazę majonezu.

3

DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

4

DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

5

SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

6

PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.

7

AROMATYZUJEMY OLEJ

Siano umieszczamy w żeliwnym garnku i podpalamy za pomocą palnika gazowego. Gdy lekko przygaśnie i zacznie się tlić, zalewamy je olejem. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.

8

DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Wystudzony olej stopniowo, cienkim strumieniem przelewamy do żółtek, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

9

DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy ocet, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio rozrzedzi się po dodaniu octu, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

10

SPARZAMY ŻÓŁTKA

Jajka zanurzamy w szklance z wrzątkiem na ok. 10 sekund.

11

PODBIJAMY ŻÓŁTKA

Miskę ustawiamy na kilku arkuszach ręcznika papierowego, by była stabilna. W misce umieszczamy żółtka sparzonych jaj i roztrzepujemy je za pomocą rózgi. Dodajemy musztardę i ponownie podbijamy masę, by napowietrzyć bazę sosu.

12

DOLEWAMY OLEJ I UBIJAMY MAJONEZ

Stopniowo, małymi porcjami dolewamy olej szczypiorkowy, cały czas energicznie ubijając masę, aż stanie się gęsta i gładka.

13

DOPRAWIAMY MAJONEZ

Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Mieszamy. Jeśli masa zbytnio się rozrzedzi po dodaniu soku z cytryny, dodajemy kolejną porcję oleju i ponownie ubijamy majonez.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1383 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

138 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

0,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy