psse-slupca.pl

Syrniki • przepis • składniki • przygotowanie

Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!

Syrniki

Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser twaróg tłusty - 250 g
żółtka jaj - 1 szt.
cukier - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 25 g
olej rzepakowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W misce, za pomocą widelca, mieszamy twaróg, żółtko i sól. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy masę twarogową, aż stanie się dość gładka i gęsta. Gotową masę odkładamy na ok. 5 minut do lodówki, aby stężała.
2.FORMUJEMY SYRNIKI:
Po wyjęciu ciasta z lodówki dodajemy do niego cukier i ponownie mieszamy. Następnie blat roboczy posypujemy obficie mąką i dzielimy ciasto na 5 równych kawałków. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy lekko w dłoniach.
3.SMAŻYMY SYRNIKI:
Na średnim ogniu rozgrzewamy olej na patelni. Syrniki smażymy pod przykrywką, z jednej strony, przez ok. 7 minut lub aż nabiorą złotego koloru. Następnie zmniejszamy ogień, przewracamy syrniki i smażymy je z drugiej strony, pod przykryciem, przez ok. 5 minut.
4.PODAJEMY SYRNIKI:
Syrniki studzimy do temperatury pokojowej i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Syrniki

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W misce, za pomocą widelca, mieszamy twaróg, żółtko i sól. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy masę twarogową, aż stanie się dość gładka i gęsta. Gotową masę odkładamy na ok. 5 minut do lodówki, aby stężała.

2

FORMUJEMY SYRNIKI

Po wyjęciu ciasta z lodówki dodajemy do niego cukier i ponownie mieszamy. Następnie blat roboczy posypujemy obficie mąką i dzielimy ciasto na 5 równych kawałków. Z każdej części ciasta formujemy kulkę, którą następnie spłaszczamy lekko w dłoniach.

3

SMAŻYMY SYRNIKI

Na średnim ogniu rozgrzewamy olej na patelni. Syrniki smażymy pod przykrywką, z jednej strony, przez ok. 7 minut lub aż nabiorą złotego koloru. Następnie zmniejszamy ogień, przewracamy syrniki i smażymy je z drugiej strony, pod przykryciem, przez ok. 5 minut.

4

PODAJEMY SYRNIKI

Syrniki studzimy do temperatury pokojowej i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

466,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

466,1 kcal

🥑

Tłuszcz

21,1 g

🌾

Węglowodany

38,2 g

🥬

Błonnik

32 g

💪

Białko

32 g

Podobne przepisy