Sylwestrowe przekąski z awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.

Czas przygotowania
30 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER/MALAKSER MOŹDZIERZ
Kanapki z pastą śledziową z awokado Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie ok. 3 GODZIN.
NASTĘPNIE OSĄCZAMY, KROIMY
w kostkę i przekładamy do miski.
DODAJEMY OBRANE ZE
skórki i pozbawione pestki awokado. CAŁOŚĆ ROZGNIATAMY: widelcem.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE
w drobną kostkę szalotkę i ogórka kiszonego.
PASTĘ DOPRAWIAMY MUSZTARDĄ,
kaparami, solą i pieprzem.
DODAJEMY DROBNO POSIEKANĄ
kolendrę i całość dokładnie mieszamy.
POŁOWĘ ORZECHÓW WŁOSKICH
mielemy w blenderze i dodajemy do pasty, ponownie mieszamy. CHLEB KROIMY NA: kromki.
NA KAŻDĄ KROMKĘ
nakładamy pastę śledziową.
DEKORUJEMY CAŁYMI ORZECHAMI
włoskimi i kolendrą.
SKRAPIAMY OLIWĄ I
oprószamy pieprzem.
JAJKA FASZEROWANE JAJKA
gotujemy na twardo.
NASTĘPNIE OBIERAMY ZE
skorupek i przekrawamy na pół.
Z JAJEK USUWAMY
żółtka i przekładamy je do miski.
DODAJEMY PRZECIŚNIĘTY PRZEZ
praskę czosnek i awokado obrane ze skórki i pozbawione pestki. CAŁOŚĆ ROZGNIATAMY: widelcem.
DODAJEMY DROBNO POSIEKANY
szczypiorek i natkę pietruszki. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
NASTĘPNIE DODAJEMY MAJONEZ,
sok wyciśnięty z limonki, pokrojone oliwki i kozi ser starty na drobnych oczkach tarki.
DODAJEMY UTŁUCZONE W
moździerzu pistacje i mieszamy całość dokładnie.
POŁÓWKI JAJEK NADZIEWAMY
przygotowaną pastą i układamy na talerzu.
DEKORUJEMY SZCZYPIORKIEM, NATKĄ
pietruszki, pistacjami, majonezem, startym serem i skrapiamy oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3365,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
560,9 kcal
Tłuszcz
29,3 g
Węglowodany
46,3 g
Błonnik
30,1 g
Białko
30,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak gong bao
Kurczak gong bao to klasyczne danie kuchni chińskiej, które łączy w sobie wyrazistą ostrość, delikatną słodycz i wyjątkowy, głęboki aromat orzechów. Przygotowanie tej potrawy w domu to doskonały sposób na wprowadzenie egzotycznych smaków do swojej kuchni i zachwycenie bliskich niebanalnym obiadem. Odkryj ten niesamowity przepis!

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.

Makaron z łososiem i awokado
Szukasz pomysłu na proste i smaczne danie? Wypróbuj ten przepis! Makaron z rybą i awokado sprawdzi się w każdej sytuacji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Migdałowe ciasteczka
Szybki, prosty, sprawdzony przepis na ciasteczka. Intensywny smak migdałów i odrobina czekolady to połączenie idealne!

Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
Zachowaj smak rabarbaru na dłużej! Przygotuj aromatyczną konfiturę z rabarbaru i suszonych fig!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka cezar z sosem majonezowym
Klasyka w wydaniu Karola Okrasy – sałatka cezar z sosem skomponowanym na bazie majonezu. Musisz koniecznie spróbować tej wersji!

Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.

Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
Na słodki obiad, deser lub śniadanie – wyborne racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym!