psse-slupca.pl

Steki z kapusty • przepis • składniki • przygotowanie

Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!

Steki z kapusty

Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 1 szt.
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
sos sojowy - 3 łyżki
sól morska - 0,5 łyżeczki
syrop klonowy - 1 łyżka
świeży koperek - 25 g
cebula czerwona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt roślinny - 200 g
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
śmietana wegańska - 200 g
ogórek - 0,5 szt.
szczypior cebuli - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY KAPUSTĘ:
Główkę kapusty przekrawamy na pół tak, aby jej głąb z dolną częścią tworzyły jedną połówkę, a góra warzywa – drugą. Obie połówki kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprószamy solą.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Oliwę, sos sojowy, syrop klonowy i słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron steki z kapusty.
3.GRILLUJEMY, PIECZEMY LUB SMAŻYMY STEKI Z KAPUSTY:
UWAGA! Steki z kapusty możesz przygotować na 3 sposoby – wybierz swój sposób!
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy na sitku i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do odsączenia.
5.PODAJEMY DANIE:
Na steki z kapusty wykładamy przygotowany sos, z wierzchu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Steki z kapusty

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY KAPUSTĘ

Główkę kapusty przekrawamy na pół tak, aby jej głąb z dolną częścią tworzyły jedną połówkę, a góra warzywa – drugą. Obie połówki kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry kapusty oprószamy solą.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Oliwę, sos sojowy, syrop klonowy i słodką paprykę łączymy w miseczce. Mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy z obu stron steki z kapusty.

3

GRILLUJEMY, PIECZEMY LUB SMAŻYMY STEKI Z KAPUSTY

UWAGA! Steki z kapusty możesz przygotować na 3 sposoby – wybierz swój sposób!

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy na sitku i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do odsączenia.

5

PODAJEMY DANIE

Na steki z kapusty wykładamy przygotowany sos, z wierzchu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1209,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

604,8 kcal

🥑

Tłuszcz

37,7 g

🌾

Węglowodany

57,3 g

🥬

Błonnik

19,3 g

💪

Białko

16,2 g

Podobne przepisy

Steki z kapusty - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl