psse-slupca.pl

Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!

Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem

Aromatyczny stek z dzika z orzeźwiającą miętą? To połączenie idealne, które zachwyci wszystkich miłośników dziczyzny!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
majeranek - 0,5 łyżeczki
mięta świeża - 2 g
olej - 6 łyżek
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 0,5 łyżeczki
tymianek świeży - 40 g
ziemniak - 0,5 kg
szynka z dzika - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki kroimy w łódeczki ok. 30 minut przed wyjęciem mięsa z lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Pieczemy do momentu uzyskania miękkości.
2.SMAŻYMY MIĘSO:
Mięso, wraz z marynatą, przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy tymianek i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Podajemy z ziemniakami i listkami mięty.
Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki kroimy w łódeczki ok. 30 minut przed wyjęciem mięsa z lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem. Pieczemy do momentu uzyskania miękkości.

2

SMAŻYMY MIĘSO

Mięso, wraz z marynatą, przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy tymianek i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Podajemy z ziemniakami i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

728 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

182 kcal

🥑

Tłuszcz

14,6 g

🌾

Węglowodany

3,9 g

🥬

Błonnik

14,3 g

💪

Białko

14,3 g

Podobne przepisy