Miętowe torciki z jagodami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny deser dla fanów miętowych słodkości. Torciki z ciasta kruchego z miętowym kremem i jagodami!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Z CIASTA KRUCHEGO WYCINAMY KWIATY
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto. Wstawiamy minimum na 1 godzinę do lodówki. Następnie cienko rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki, i wycinamy 6 dużych kwiatów (o średnicy ok. 14 cm każdy). 6 zagłębień blachy do pieczenia muffinów natłuszczamy, zostawiając każdorazowo jedno wolne zagłębienie pomiędzy nimi. Wciskamy w nie kwiaty wycięte z ciasta, tak aby płatki kwiatów wystawały ponad krawędź, lekko wyginając na zewnątrz. Wstawiamy na kolejne 15 minut do lodówki.
PIECZEMY
Następnie spody nakłuwamy kilka razy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-7 minut. Papier wraz z grochem usuwamy i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Studzimy, a następnie ostrożnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2350,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
391,8 kcal
Tłuszcz
23,1 g
Węglowodany
40,2 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą
Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla z tuńczykiem i fasolą
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!

Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
Kruszonkę wegańską przygotujesz w mig! A razem z nią zapiecz maliny – pycha!

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!