psse-slupca.pl

Butter chicken • przepis • składniki • przygotowanie

Niech smaki i aromaty kuchni indyjskiej zagoszczą na stałe w Twoim menu! Przygotuj butter chicken, czyli kurczaka w kremowym i delikatnie maślanym sosie na bazie pomidorów!

Butter chicken

Niech smaki i aromaty kuchni indyjskiej zagoszczą na stałe w Twoim menu! Przygotuj butter chicken, czyli kurczaka w kremowym i delikatnie maślanym sosie na bazie pomidorów!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier trzcinowy - 1 łyżka
cynamon - 0,25 łyżeczki
masło - 1 łyżka
masło klarowane - 3 łyżki
kolendra mielona - 1 łyżeczka
sól - 0,75 łyżeczki
pomidory krojone z puszki - 400 g
śmietana 30% - 200 ml
chili mielone - 1 łyżeczka
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
garam masala - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
imbir świeży - 1 szt.
jogurt grecki - 400 g
sok z cytryny - 1 łyżka
kolendra świeża - 22 g
limonka - 1 szt.
ryż długoziarnisty - 400 g
kurczak mięso z udka - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PIERWSZĄ MARYNATĘ:
Przyprawę garam masala połącz w misce z chili, kurkumą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Powinieneś otrzymać marynatę o konsystencji pasty.
2.PRZYGOTUJ DRUGĄ MARYNATĘ:
Jogurt połącz w misce z sokiem z cytryny i imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj i przelej do woreczka z mięsem po upływie czasu wspomnianego w kroku 1. Rozprowadź marynatę w woreczku tak, by połączyła się z kurczakiem i przyprawami. Całość umieść w lodówce na ok. 8 godzin. Wyjmij z lodówki ok. 10-15 minut przed przystąpieniem do przygotowywania dania.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy posiekany czosnek, imbir starty na tarce o grubych oczkach i przyprawy: garam masala, kolendrę, chili i cynamon. Smażymy ok. 2-3 minut.
4.SMAŻYMY KURCZAKA:
Zamarynowanego kurczaka smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni ok. 2-3 minut z każdej strony.
5.MIKSUJEMY SOS:
Sos miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 5-7 minut.
6.GOTUJEMY KURCZAKA W SOSIE:
Przesmażonego kurczaka przekładamy do sosu. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło. Mieszamy.
7.PODAJEMY BUTTER CHICKEN:
Gotowe butter chicken podajemy na głębokich talerzach z porcją ugotowanego ryżu i ćwiartką limonki. Z wierzchu posypujemy listkami kolendry.
Butter chicken

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PIERWSZĄ MARYNATĘ

Przyprawę garam masala połącz w misce z chili, kurkumą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Powinieneś otrzymać marynatę o konsystencji pasty.

2

PRZYGOTUJ DRUGĄ MARYNATĘ

Jogurt połącz w misce z sokiem z cytryny i imbirem startym na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj i przelej do woreczka z mięsem po upływie czasu wspomnianego w kroku 1. Rozprowadź marynatę w woreczku tak, by połączyła się z kurczakiem i przyprawami. Całość umieść w lodówce na ok. 8 godzin. Wyjmij z lodówki ok. 10-15 minut przed przystąpieniem do przygotowywania dania.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy posiekany czosnek, imbir starty na tarce o grubych oczkach i przyprawy: garam masala, kolendrę, chili i cynamon. Smażymy ok. 2-3 minut.

4

SMAŻYMY KURCZAKA

Zamarynowanego kurczaka smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni ok. 2-3 minut z każdej strony.

5

MIKSUJEMY SOS

Sos miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę i gotujemy kolejne 5-7 minut.

6

GOTUJEMY KURCZAKA W SOSIE

Przesmażonego kurczaka przekładamy do sosu. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło. Mieszamy.

7

PODAJEMY BUTTER CHICKEN

Gotowe butter chicken podajemy na głębokich talerzach z porcją ugotowanego ryżu i ćwiartką limonki. Z wierzchu posypujemy listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3511,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

585,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

68,9 g

🥬

Błonnik

30,1 g

💪

Białko

30,1 g

Podobne przepisy

Butter chicken - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl