psse-slupca.pl

Knedle z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Proste, efektowne danie z ziemniaków i to na słodko — czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście! Przedstawiamy przepis na wyśmienite knedle z truskawkami, których smak przeniesie Cię w krainę słodkiego zapomnienia. Nie czekaj i zrób je razem z nami!

Knedle z truskawkami

Proste, efektowne danie z ziemniaków i to na słodko — czy to w ogóle możliwe? Ależ oczywiście! Przedstawiamy przepis na wyśmienite knedle z truskawkami, których smak przeniesie Cię w krainę słodkiego zapomnienia. Nie czekaj i zrób je razem z nami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 800 g
mąka ziemniaczana - 50 g
jajko - 2 szt.
sól - 2 łyżki
truskawka - 500 g
cukier puder - 30 g
mąka pszenna - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki starannie umyj, a następnie obierz je z łupin. Pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w wodzie z łyżką soli do miękkości. Ugotowane ziemniaki przełóż na sito do delikatnego przestygnięcia. Garnek po gotowaniu ziemniaków umyj.
2.PRZECISKAMY ZIEMNIAKI PRZEZ PRASKĘ:
Przeciśnij ziemniaki przez praskę wprost do miski. Najlepiej jest zrobić to dwukrotnie, aby ziemniaczana masa była gładka i bez grudek.
3.DODAJEMY INNE SKŁADNIKI:
Wbij jajka do ziemniaczanej masy, dodaj także szczyptę soli i całość wymieszaj.
4.PRZESIEWAMY MĄKI:
Przesiej obie mąki wprost do miseczki.
5.DODAJEMY MĄKĘ:
Do wymieszanej masy zacznij powoli dodawać mąki. Zacznij od 1/3 całości i wymieszaj całość. Stopniowo dodawaj kolejne partie mąki i wyrabiaj masę ręką.
6.FORMUJEMY WAŁEK:
Wyrobione ciasto wyłóż na blat i lekko podsyp go mąką. Uformuj ciasto w równej wielkości wałek.
7.PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI:
Truskawki starannie umyj, a następnie pozbaw je szypułek i osusz. Następnie wyłóż owoce na talerzyk i posyp je cukrem pudrem.
8.NADZIEWAMY KNEDLE:
Nożem odetnij niewielki kawałek ciasta, a następnie uformuj z niego placuszek. W środek włóż truskawkę (jeśli owoc jest za duży, przekrój go na pół). Złóż brzegi tak, aby uformować zamkniętego pieroga, a następnie uformuj z ciasta bardziej okrągły kształt, tocząc kulkę w dłoniach, upewniając się przy tym, że wszystkie brzegi są zamknięte. Czynność powtarzaj, aż do momentu, w którym skończy się ciasto. Gotowe knedle odkładaj na podsypany mąką blat.
9.GOTUJEMY KNEDLE:
Do garnka wlej wodę i osól ją pozostałą łyżką soli, a następnie doprowadź do wrzenia. Gdy woda będzie wystarczająco gorąca, zacznij wrzucać do niej knedle partiami. Każda partia powinna gotować się ok. 5 minut (knedle wypłyną na wierzch). Po ugotowaniu wyciągnij je łyżką cedzakową i przełóż na talerze lub do dużej miski. Podawaj w towarzystwie masła i śmietany z dodatkiem cukru.
Knedle z truskawkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki starannie umyj, a następnie obierz je z łupin. Pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w wodzie z łyżką soli do miękkości. Ugotowane ziemniaki przełóż na sito do delikatnego przestygnięcia. Garnek po gotowaniu ziemniaków umyj.

2

PRZECISKAMY ZIEMNIAKI PRZEZ PRASKĘ

Przeciśnij ziemniaki przez praskę wprost do miski. Najlepiej jest zrobić to dwukrotnie, aby ziemniaczana masa była gładka i bez grudek.

3

DODAJEMY INNE SKŁADNIKI

Wbij jajka do ziemniaczanej masy, dodaj także szczyptę soli i całość wymieszaj.

4

PRZESIEWAMY MĄKI

Przesiej obie mąki wprost do miseczki.

5

DODAJEMY MĄKĘ

Do wymieszanej masy zacznij powoli dodawać mąki. Zacznij od 1/3 całości i wymieszaj całość. Stopniowo dodawaj kolejne partie mąki i wyrabiaj masę ręką.

6

FORMUJEMY WAŁEK

Wyrobione ciasto wyłóż na blat i lekko podsyp go mąką. Uformuj ciasto w równej wielkości wałek.

7

PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

Truskawki starannie umyj, a następnie pozbaw je szypułek i osusz. Następnie wyłóż owoce na talerzyk i posyp je cukrem pudrem.

8

NADZIEWAMY KNEDLE

Nożem odetnij niewielki kawałek ciasta, a następnie uformuj z niego placuszek. W środek włóż truskawkę (jeśli owoc jest za duży, przekrój go na pół). Złóż brzegi tak, aby uformować zamkniętego pieroga, a następnie uformuj z ciasta bardziej okrągły kształt, tocząc kulkę w dłoniach, upewniając się przy tym, że wszystkie brzegi są zamknięte. Czynność powtarzaj, aż do momentu, w którym skończy się ciasto. Gotowe knedle odkładaj na podsypany mąką blat.

9

GOTUJEMY KNEDLE

Do garnka wlej wodę i osól ją pozostałą łyżką soli, a następnie doprowadź do wrzenia. Gdy woda będzie wystarczająco gorąca, zacznij wrzucać do niej knedle partiami. Każda partia powinna gotować się ok. 5 minut (knedle wypłyną na wierzch). Po ugotowaniu wyciągnij je łyżką cedzakową i przełóż na talerze lub do dużej miski. Podawaj w towarzystwie masła i śmietany z dodatkiem cukru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2227,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

556,9 kcal

🥑

Tłuszcz

4,1 g

🌾

Węglowodany

113,7 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

16 g

Podobne przepisy