psse-slupca.pl

Smażone sajgonki à la sushi • przepis • składniki • przygotowanie

Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Smażone sajgonki à la sushi

Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

ryż do sushi - 100 g
cukier - 10 g
marchew - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
awokado hass - 1 szt.
łosoś - 250 g
nori - 2 szt.
papier ryżowy - 12 szt.
pędy bambusa - 50 g
olej - 4 łyżki
majonez - 3 łyżki
sos sriracha - 2 łyżki
masło orzechowe - 1 łyżka
sos sojowy - 4 łyżki
ocet ryżowy - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżeczka
limonka - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
cebula dymka - 1 pęczek

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MARCHEWKĘ:
Marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie powstałe wstążki kroimy w jeszcze cieńsze paski. Tak przygotowaną marchewkę skrapiamy sosem sriracha i odkładamy, aby się zamarynowała.
2.KROIMY SKŁADNIKI:
Ogórek przekrawamy na pół i kroimy w ćwiartki. Następnie pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski (julienne). Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w plastry. Łososia kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a arkusze nori na sześć części.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS SRIRACHA MAYO:
Do miseczki dodajemy majonez, sos sriracha oraz skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy.
4.ZAWIJAMY SAJGONKO-KANAPKI:
Płaty papieru ryżowego, po dwa, namaczamy krótko w zimnej wodzie. Następnie układamy je na posmarowanej wodą desce tak, aby nachodziły na siebie po połowie. Na jednym kawałku nori układamy 1-centymetrową warstwę ryżu i układamy go na środku złożonych papierów ryżowych. Następnie ryż smarujemy sosem, układamy na nim odrobinę marchewki, plasterek łososia, kilka plastrów awokado, trochę ogórka i pędy bambusa i całość przykrywamy drugim kawałkiem nori. Tak przygotowaną kanapkę zawijamy szczelnie w papier ryżowy, aby powstała sajgonka.
5.SMAŻYMY SAJGONKO-KANAPKI:
Przekąski smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż delikatnie się zarumienią.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWO-CZOSNKOWY:
Masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy i miód przekładamy do miseczki. Czosnek i dymkę bardzo drobno siekamy. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki poza dymką przekładamy do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę i ponownie mieszamy.
Smażone sajgonki à la sushi

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MARCHEWKĘ

Marchewkę kroimy za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie powstałe wstążki kroimy w jeszcze cieńsze paski. Tak przygotowaną marchewkę skrapiamy sosem sriracha i odkładamy, aby się zamarynowała.

2

KROIMY SKŁADNIKI

Ogórek przekrawamy na pół i kroimy w ćwiartki. Następnie pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski (julienne). Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w plastry. Łososia kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a arkusze nori na sześć części.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS SRIRACHA MAYO

Do miseczki dodajemy majonez, sos sriracha oraz skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy.

4

ZAWIJAMY SAJGONKO-KANAPKI

Płaty papieru ryżowego, po dwa, namaczamy krótko w zimnej wodzie. Następnie układamy je na posmarowanej wodą desce tak, aby nachodziły na siebie po połowie. Na jednym kawałku nori układamy 1-centymetrową warstwę ryżu i układamy go na środku złożonych papierów ryżowych. Następnie ryż smarujemy sosem, układamy na nim odrobinę marchewki, plasterek łososia, kilka plastrów awokado, trochę ogórka i pędy bambusa i całość przykrywamy drugim kawałkiem nori. Tak przygotowaną kanapkę zawijamy szczelnie w papier ryżowy, aby powstała sajgonka.

5

SMAŻYMY SAJGONKO-KANAPKI

Przekąski smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż delikatnie się zarumienią.

6

PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWO-CZOSNKOWY

Masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy i miód przekładamy do miseczki. Czosnek i dymkę bardzo drobno siekamy. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Wszystkie składniki poza dymką przekładamy do miseczki i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę i ponownie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2511,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

837,3 kcal

🥑

Tłuszcz

44,5 g

🌾

Węglowodany

81,2 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy