psse-slupca.pl

Słodkie cake popsy w kształcie choinek • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasteczkowe lizaki w kształcie choinek? Te wykonane wg przepisu Kingi są proste i pyszne! Upiecz czekoladowe ciasto, wycinaj choinki i dekoruj je całą rodziną – niech święta zaczną się na słodko!

Słodkie cake popsy w kształcie choinek

Ciasteczkowe lizaki w kształcie choinek? Te wykonane wg przepisu Kingi są proste i pyszne! Upiecz czekoladowe ciasto, wycinaj choinki i dekoruj je całą rodziną – niech święta zaczną się na słodko!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka >70% kakao - 200 g
masło - 120 g
cukier - 150 g
jajko - 3 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
mąka pszenna - 140 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
kakao - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
lukier biały - 100 ml
posypka cukrowa - 140 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ:
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z masłem oraz z cukrem. Odstawiamy do wystudzenia.
2.PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę z kakao, przyprawą do piernika i solą przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach do masy czekoladowej. Całość mieszamy za pomocą gumowej szpatułki, aż składniki się połączą.
3.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
4.DEKORUJEMY CAKE POPSY:
Wystudzone ciasto kroimy na 8 trójkątnych kawałków. W podstawę każdego trójkąta wbijamy laskę cukrową. Cake popsy dekorujemy dowolnie za pomocą lukru i cukrowych posypek.
Słodkie cake popsy w kształcie choinek

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z masłem oraz z cukrem. Odstawiamy do wystudzenia.

2

PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę z kakao, przyprawą do piernika i solą przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach do masy czekoladowej. Całość mieszamy za pomocą gumowej szpatułki, aż składniki się połączą.

3

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

4

DEKORUJEMY CAKE POPSY

Wystudzone ciasto kroimy na 8 trójkątnych kawałków. W podstawę każdego trójkąta wbijamy laskę cukrową. Cake popsy dekorujemy dowolnie za pomocą lukru i cukrowych posypek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4473 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

559,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31,3 g

🌾

Węglowodany

70,3 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Słodkie cake popsy w kształcie choinek - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl