psse-slupca.pl

Pasztet z fasoli z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Pasztet z fasoli z grzybami

Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bułka tarta - 50 g
cebula - 2 szt.
fasola czerwona - 500 g
ząbek czosnku - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
jajko - 3 szt.
kapusta kiszona - 100 g
masło - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
grzyby suszone - 50 g
majeranek suszony - 0,5 łyżki
woda - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY KAPUSTĘ Z WARZYWAMI:
Bułkę tartą miksujemy w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju smażymy posiekane cebule, czosnek i kiszoną kapustę, podlewamy wodą i lekko dusimy przez ok. 10 minut, aż woda odparuje. Pozostałe grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Następnie grzyby odcedzamy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty.
2.PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ:
Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę miksujemy z jajami i odrobiną wody. Do zmiksowanej fasoli dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.
3.PIECZEMY PASZTET:
Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą z grzybami. Przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Po upieczeniu zostawiamy w formie do ostudzenia.
Pasztet z fasoli z grzybami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY KAPUSTĘ Z WARZYWAMI

Bułkę tartą miksujemy w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju smażymy posiekane cebule, czosnek i kiszoną kapustę, podlewamy wodą i lekko dusimy przez ok. 10 minut, aż woda odparuje. Pozostałe grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Następnie grzyby odcedzamy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty.

2

PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ

Gotujemy fasolę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę miksujemy z jajami i odrobiną wody. Do zmiksowanej fasoli dodajemy kapustę z grzybami, doprawiamy gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.

3

PIECZEMY PASZTET

Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą z grzybami. Przygotowaną masę przekładamy do formy. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg). Po upieczeniu zostawiamy w formie do ostudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1397,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

349,4 kcal

🥑

Tłuszcz

12,3 g

🌾

Węglowodany

46,8 g

🥬

Błonnik

15,7 g

💪

Białko

15,7 g

Podobne przepisy

Pasztet z fasoli z grzybami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl