psse-slupca.pl

Sernik tutti frutti • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik tutti frutti, czyli pełen różnych owoców: truskawek, winogron, banana, brzoskwiń i borówek. Dzięki tej różnorodności dla każdego znajdzie się coś dobrego, a do tego to wszystko bez pieczenia!

Sernik tutti frutti

Sernik tutti frutti, czyli pełen różnych owoców: truskawek, winogron, banana, brzoskwiń i borówek. Dzięki tej różnorodności dla każdego znajdzie się coś dobrego, a do tego to wszystko bez pieczenia!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

truskawka - 100 g
winogrona jasne - 150 g
banan - 1 szt.
brzoskwinia w syropie - 3 szt.
borówki - 100 g
galaretka cytrynowa - 225 g
woda - 750 ml
śmietanka 30% - 200 g
ser mascarpone - 250 g
serek homogenizowany waniliowy - 175 g
czekolada gorzka - 20 g
biszkopty podłużne - 14 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Owoce dokładnie myjemy i kroimy: truskawki i winogrona na pół, a banana i brzoskwinie w cienkie plasterki. Borówki zostawiamy w całości.
2.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI:
Do jednej miski wsypujemy 150 g galaretki (ok. 2 opakowania) i zalewamy ją 400 ml ciepłej, przegotowanej wody. Do drugiej miski wsypujemy pozostałą galaretkę i również ją zalewamy pozostałymi 350 ml wody. Galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
3.ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z GALARETKĄ:
Śmietankę ubijamy, ale nie na sztywno. Mascarpone, serek waniliowy i drobno posiekaną czekoladę dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie łączymy masę serową z ubitą śmietanką. Na koniec do masy, cienkim strumieniem, przelewamy większą porcję galaretki, cały czas mieszając.
4.CHŁODZIMY SERNIK:
Biszkopty układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie zalewamy je masą serową i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie na serniku układamy owoce i zalewamy je pozostałą galaretką cytrynową. Gotowy sernik chłodzimy, aż galaretka całkowicie stężeje.
Sernik tutti frutti

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Owoce dokładnie myjemy i kroimy: truskawki i winogrona na pół, a banana i brzoskwinie w cienkie plasterki. Borówki zostawiamy w całości.

2

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI

Do jednej miski wsypujemy 150 g galaretki (ok. 2 opakowania) i zalewamy ją 400 ml ciepłej, przegotowanej wody. Do drugiej miski wsypujemy pozostałą galaretkę i również ją zalewamy pozostałymi 350 ml wody. Galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.

3

ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z GALARETKĄ

Śmietankę ubijamy, ale nie na sztywno. Mascarpone, serek waniliowy i drobno posiekaną czekoladę dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie łączymy masę serową z ubitą śmietanką. Na koniec do masy, cienkim strumieniem, przelewamy większą porcję galaretki, cały czas mieszając.

4

CHŁODZIMY SERNIK

Biszkopty układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie zalewamy je masą serową i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie na serniku układamy owoce i zalewamy je pozostałą galaretką cytrynową. Gotowy sernik chłodzimy, aż galaretka całkowicie stężeje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3205,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

267,1 kcal

🥑

Tłuszcz

14,7 g

🌾

Węglowodany

31,5 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy