psse-slupca.pl

Wegańskie kiełbaski z sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Wegańskie kiełbaski gotowane na parze, a do tego chrupiąca kolorowa sałatka z jarmużem, burakiem i jabłkiem! Koniecznie wypróbuj!

Wegańskie kiełbaski z sałatką

Wegańskie kiełbaski gotowane na parze, a do tego chrupiąca kolorowa sałatka z jarmużem, burakiem i jabłkiem! Koniecznie wypróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

burak - 1 szt.
jarmuż - 60 g
marchew - 1 szt.
nasiona słonecznika - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
żurawina suszona - 2 łyżki
jabłko czerwone - 1 szt.
cebula - 1 szt.
kumin - 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
pomidor suszony - 5 szt.
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
woda gazowana - 60 ml
tofu - 180 g
olej z pestek winogron - 1 łyżeczka
ciecierzyca konserwowa - 90 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sok pomarańczowy - 4 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
musztarda dijon - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE KIEŁBASKI:
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Obydwa składniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy sól, kmin, wędzoną paprykę i tymianek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Z jarmużu usuwamy zgrubienia. Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Wcieramy je w liście przez ok. 3-4 minuty. Do sałatki dodajemy pokrojone w julienne (paseczki) jabłko, buraka i marchewkę. Posypujemy żurawinami i słonecznikiem.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Polewamy sosem sałatkę i podajemy ją razem z kiełbaskami.
Wegańskie kiełbaski z sałatką

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKIE KIEŁBASKI

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Obydwa składniki podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy sól, kmin, wędzoną paprykę i tymianek. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i smażymy 2-3 minuty.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Z jarmużu usuwamy zgrubienia. Dolewamy oliwę i sok z cytryny. Wcieramy je w liście przez ok. 3-4 minuty. Do sałatki dodajemy pokrojone w julienne (paseczki) jabłko, buraka i marchewkę. Posypujemy żurawinami i słonecznikiem.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Składniki dressingu mieszamy ze sobą. Polewamy sosem sałatkę i podajemy ją razem z kiełbaskami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1236,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

309,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13,3 g

🌾

Węglowodany

38,7 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

11,3 g

Podobne przepisy