psse-slupca.pl

Sałatka waldorf • przepis • składniki • przygotowanie

Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!

Sałatka waldorf

Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko - 2 szt.
winogrona jasne - 200 g
rodzynki - 2 łyżeczki
seler - 200 g
rukola - 60 g
orzech włoski - 100 g
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
skórka cytryny tarta - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WCZEŚNIEJ:
Rodzynki opłucz i namocz przez ok. 3 MINUTY WE: wrzącej wodzie.
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wskazówka: najlepiej do sałaki waldorf użyć twardych i winnych jabłek oraz roszponki lub rukoli.
3.SELER OBIERAMY, KROIMY:
w zapałkę – na cienkie paseczki.
4.UMYTE JABŁKA POZBAWIAMY:
gniazd nasiennych, kroimy w cienkie półplasterki lub w kostkę.
5.WINOGRONA MYJEMY, PRZEKRAWAMY:
na połówki.
6.OWOCE I SELER:
mieszamy w salaterce, dodajemy odsączone rodzynki, sałatę, grubo posiekane orzechy.
7.SOS MIESZAMY WSZYSTKIE:
składniki w miseczce.
8.DODAJEMY SOS DO:
salaterki, mieszamy bardzo delikatnie.
9.DODAJEMY SOLI I:
pieprzu do smaku.
10.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
z bagietką lub tostami.
Sałatka waldorf

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WCZEŚNIEJ

Rodzynki opłucz i namocz przez ok. 3 MINUTY WE: wrzącej wodzie.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wskazówka: najlepiej do sałaki waldorf użyć twardych i winnych jabłek oraz roszponki lub rukoli.

3

SELER OBIERAMY, KROIMY

w zapałkę – na cienkie paseczki.

4

UMYTE JABŁKA POZBAWIAMY

gniazd nasiennych, kroimy w cienkie półplasterki lub w kostkę.

5

WINOGRONA MYJEMY, PRZEKRAWAMY

na połówki.

6

OWOCE I SELER

mieszamy w salaterce, dodajemy odsączone rodzynki, sałatę, grubo posiekane orzechy.

7

SOS MIESZAMY WSZYSTKIE

składniki w miseczce.

8

DODAJEMY SOS DO

salaterki, mieszamy bardzo delikatnie.

9

DODAJEMY SOLI I

pieprzu do smaku.

10

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

z bagietką lub tostami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1357,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

452,4 kcal

🥑

Tłuszcz

32,5 g

🌾

Węglowodany

31,8 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy