Kanapka z tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kanapka z tuńczykiem na śniadanie czy lunch? Czemu nie! Nasza nietypowa pasta z tuńczyka, wzbogacona o suszone pomidory i awokado z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pożywnych kanapek. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie codziennego menu, ten przepis na kanapki jest dla ciebie idealny!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZGNIATAMY AWOKADO
Awokado kroimy na pół i wyciągamy z niego pestkę. Łyżeczką wyciągamy cały miąższ i przekładamy do miseczki.
WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY I DODAJEMY JOGURT
Do miseczki z awokado wyciskamy sok z umytej połówki cytryny i wszystko zgniatamy widelcem. Awokado nie musi być zupełnie gładkie. Dodajemy jogurt, a potem całość delikatnie mieszamy.
DODAJEMY TUŃCZYKA
Wyciągamy tuńczyka z puszki i dodajemy go do miseczki z awokado. Rozgniatamy na drobne kawałeczki.
DODAJEMY MUSZTARDĘ I MAJONEZ
Dodajemy musztardę i majonez, całość mieszamy.
DODAJEMY SUSZONE POMIDORY
Suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy do pasty.
DODAJEMY ZIOŁA
Zioła starannie myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy. Dodajemy do miski z resztą składników.
DOPRAWIAMY PASTĘ
Gotową pastę delikatnie solimy i mieszamy, aby nabrała gładkiej konsystencji. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
SMARUJEMY KANAPKI PASTĄ
Wyciągamy pastę z lodówki, na chleb kładziemy po dwa liście sałaty, następnie nakładamy grubą warstwę pasty i przykrywamy drugą kromką. Dociskamy. Każdą kanapkę kroimy na pół.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1888,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,7 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
33,2 g
Błonnik
5,2 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
Lekka sałatka skropiona przepysznym, miodowo-musztardowym sosem. Prosty, szybki i efektowny pomysł na danie.

Omlet z wędzonym łososiem z pistacjami
Delikatny omlet w stylu francuskim z dodatkiem kremowego awokado i wyjątkowego łososia wędzonego z pistacjami. Wypróbuj ten świetny przepis na pyszne śniadanie.

Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
Nowa, wiosenna wersja kopca kreta! Wystarczy kilka chwil, aby ten pyszny i kolorowy deser trafił na stół. Koniecznie sprawdź, jak łatwo go przygotować.

Wegetariańska zapiekanka pasterska
Skuś się na to idealne danie na chłodny dzień! Przygotuj wegetariańską wersję zapiekanki pasterskiej w brytyjskim stylu i rozgrzej się sycącą porcją soczewicy pod kołderką z ziemniaczanego purée.

Monoporcje korzenne w kształcie choinek
Monoporcje, które zachwycają smakiem i formą, będą idealne na święta. Przygotuj te pyszne korzenne desery w kształcie choinek i zaskocz bliskich ich wyjątkowym smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Racuchy bez drożdży ze śliwkami
Pyszne i rumiane racuchy bez wyrastania! Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj puszyste placuszki z dodatkiem śliwek.

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!