psse-slupca.pl

Kanapka z tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapka z tuńczykiem na śniadanie czy lunch? Czemu nie! Nasza nietypowa pasta z tuńczyka, wzbogacona o suszone pomidory i awokado z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pożywnych kanapek. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie codziennego menu, ten przepis na kanapki jest dla ciebie idealny!

Kanapka z tuńczykiem

Kanapka z tuńczykiem na śniadanie czy lunch? Czemu nie! Nasza nietypowa pasta z tuńczyka, wzbogacona o suszone pomidory i awokado z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom pożywnych kanapek. Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie codziennego menu, ten przepis na kanapki jest dla ciebie idealny!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

filety z tuńczyka białego w oliwie - 160 g
awokado - 0,5 szt.
jogurt grecki - 3 łyżki
pomidor suszony - 5 szt.
szczypiorek - 0,25 pęczka
świeży koperek - 0,25 pęczka
majonez - 0,5 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.
sałata masłowa - 30 g
chleb żytni - 6 kromek

Instrukcje przygotowania

1.ROZGNIATAMY AWOKADO:
Awokado kroimy na pół i wyciągamy z niego pestkę. Łyżeczką wyciągamy cały miąższ i przekładamy do miseczki.
2.WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY I DODAJEMY JOGURT:
Do miseczki z awokado wyciskamy sok z umytej połówki cytryny i wszystko zgniatamy widelcem. Awokado nie musi być zupełnie gładkie. Dodajemy jogurt, a potem całość delikatnie mieszamy.
3.DODAJEMY TUŃCZYKA:
Wyciągamy tuńczyka z puszki i dodajemy go do miseczki z awokado. Rozgniatamy na drobne kawałeczki.
4.DODAJEMY MUSZTARDĘ I MAJONEZ:
Dodajemy musztardę i majonez, całość mieszamy.
5.DODAJEMY SUSZONE POMIDORY:
Suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy do pasty.
6.DODAJEMY ZIOŁA:
Zioła starannie myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy. Dodajemy do miski z resztą składników.
7.DOPRAWIAMY PASTĘ:
Gotową pastę delikatnie solimy i mieszamy, aby nabrała gładkiej konsystencji. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
8.SMARUJEMY KANAPKI PASTĄ:
Wyciągamy pastę z lodówki, na chleb kładziemy po dwa liście sałaty, następnie nakładamy grubą warstwę pasty i przykrywamy drugą kromką. Dociskamy. Każdą kanapkę kroimy na pół.
Kanapka z tuńczykiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZGNIATAMY AWOKADO

Awokado kroimy na pół i wyciągamy z niego pestkę. Łyżeczką wyciągamy cały miąższ i przekładamy do miseczki.

2

WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY I DODAJEMY JOGURT

Do miseczki z awokado wyciskamy sok z umytej połówki cytryny i wszystko zgniatamy widelcem. Awokado nie musi być zupełnie gładkie. Dodajemy jogurt, a potem całość delikatnie mieszamy.

3

DODAJEMY TUŃCZYKA

Wyciągamy tuńczyka z puszki i dodajemy go do miseczki z awokado. Rozgniatamy na drobne kawałeczki.

4

DODAJEMY MUSZTARDĘ I MAJONEZ

Dodajemy musztardę i majonez, całość mieszamy.

5

DODAJEMY SUSZONE POMIDORY

Suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy do pasty.

6

DODAJEMY ZIOŁA

Zioła starannie myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy. Dodajemy do miski z resztą składników.

7

DOPRAWIAMY PASTĘ

Gotową pastę delikatnie solimy i mieszamy, aby nabrała gładkiej konsystencji. Odstawiamy na chwilę do lodówki.

8

SMARUJEMY KANAPKI PASTĄ

Wyciągamy pastę z lodówki, na chleb kładziemy po dwa liście sałaty, następnie nakładamy grubą warstwę pasty i przykrywamy drugą kromką. Dociskamy. Każdą kanapkę kroimy na pół.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1888,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

314,7 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

33,2 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy

Kanapka z tuńczykiem - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl