Rosół z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Rosół z indyka to klasyczne, domowe danie, które pomimo mniejszej popularności w stosunku do rosołu z kury lub kurczaka jest bardzo cenione w kuchni ze względu na swój bogaty smak. Delikatny bulion z mięsa indyka, w połączeniu z aromatycznymi warzywami i przyprawami, tworzy idealne danie na niedzielny obiad. Jego przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Warzywa myjemy, obieramy, a następnie kroimy na pół. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy na pół, ale łupinek nie wyrzucamy.
PIECZEMY WARZYWA
Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej warzywa i łupiny cebuli. Pieczemy przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Udka i szyjki dokładnie myjemy i suszymy. Do garnka wlewamy wodę, a następnie wkładamy mięso.
WSTAWIAMY WYWAR
Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele. Ustawiamy garnek na kuchence i zaczynamy gotować wywar na średnim ogniu.
ZBIERAMY SZUMOWINY
Po ok. 10 minutach od rozpoczęcia gotowania zaczynamy zbierać szumowiny, które utworzą się na powierzchni. Gotujemy przez kolejne 30 minut.
DODAJEMY UPIECZONE WARZYWA
Wyciągamy warzywa z piekarnika. Wszystkie jarzyny (wraz z łupiną od cebuli) poza marchewką wrzucamy do gotującego się wywaru. Marchewkę kroimy w plastry i także wrzucamy do wywaru. Gotujemy przez godzinę, a potem dodajemy sól i pieprz.
WYŁAWIAMY CZĘŚĆ WARZYW I INDYKA
Z wywaru wyławiamy indyka i dzielimy go na małe kawałki. Wrzucamy z powrotem do rosołu. Wyciągamy wszystkie warzywa oprócz marchewki, wyławiamy także ziele oraz liście laurowe.
DODAJEMY MAKARON
Do rosołu wrzucamy makaron nitki. Gotujemy, aż makaron zmięknie.
PODAJEMY ROSÓŁ
Gotowy rosół rozlewamy do misek. Podajemy ciepły i udekorowany kilkoma listkami pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1581,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
316,2 kcal
Tłuszcz
7,4 g
Węglowodany
29,3 g
Błonnik
4,1 g
Białko
32 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
Ciasto z płatków śniadaniowych? Paweł ma na nie świetny przepis! Prosta tarta z kremem waniliowym na spodzie z płatków cynamonowych zasmakuje fanom słodkości w każdym wieku. Spróbuj!

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!

Tarta Cytrynowa
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!

Kanapka z burakiem
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Desery na Sylwestra
Wyjątkowe przepisy na wyjątkową noc! Uświetnij sylwestrowe przejęcie za pomocą słodkich przekąsek i zachwyć gości.

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!