psse-slupca.pl

Rosół z indyka • przepis • składniki • przygotowanie

Rosół z indyka to klasyczne, domowe danie, które pomimo mniejszej popularności w stosunku do rosołu z kury lub kurczaka jest bardzo cenione w kuchni ze względu na swój bogaty smak. Delikatny bulion z mięsa indyka, w połączeniu z aromatycznymi warzywami i przyprawami, tworzy idealne danie na niedzielny obiad. Jego przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Rosół z indyka

Rosół z indyka to klasyczne, domowe danie, które pomimo mniejszej popularności w stosunku do rosołu z kury lub kurczaka jest bardzo cenione w kuchni ze względu na swój bogaty smak. Delikatny bulion z mięsa indyka, w połączeniu z aromatycznymi warzywami i przyprawami, tworzy idealne danie na niedzielny obiad. Jego przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2 l
udziec indyka - 1 szt.
szyja indycza - 2 szt.
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler naciowy - 1 łodyga
seler - 0,5 szt.
cebula - 1 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
liść laurowy - 4 szt.
sól - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
natka pietruszki - 0,3 pęczka
makaron nitki - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Warzywa myjemy, obieramy, a następnie kroimy na pół. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy na pół, ale łupinek nie wyrzucamy.
2.PIECZEMY WARZYWA:
Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej warzywa i łupiny cebuli. Pieczemy przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.
3.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Udka i szyjki dokładnie myjemy i suszymy. Do garnka wlewamy wodę, a następnie wkładamy mięso.
4.WSTAWIAMY WYWAR:
Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele. Ustawiamy garnek na kuchence i zaczynamy gotować wywar na średnim ogniu.
5.ZBIERAMY SZUMOWINY:
Po ok. 10 minutach od rozpoczęcia gotowania zaczynamy zbierać szumowiny, które utworzą się na powierzchni. Gotujemy przez kolejne 30 minut.
6.DODAJEMY UPIECZONE WARZYWA:
Wyciągamy warzywa z piekarnika. Wszystkie jarzyny (wraz z łupiną od cebuli) poza marchewką wrzucamy do gotującego się wywaru. Marchewkę kroimy w plastry i także wrzucamy do wywaru. Gotujemy przez godzinę, a potem dodajemy sól i pieprz.
7.WYŁAWIAMY CZĘŚĆ WARZYW I INDYKA:
Z wywaru wyławiamy indyka i dzielimy go na małe kawałki. Wrzucamy z powrotem do rosołu. Wyciągamy wszystkie warzywa oprócz marchewki, wyławiamy także ziele oraz liście laurowe.
8.DODAJEMY MAKARON:
Do rosołu wrzucamy makaron nitki. Gotujemy, aż makaron zmięknie.
9.PODAJEMY ROSÓŁ:
Gotowy rosół rozlewamy do misek. Podajemy ciepły i udekorowany kilkoma listkami pietruszki.
Rosół z indyka

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Warzywa myjemy, obieramy, a następnie kroimy na pół. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy na pół, ale łupinek nie wyrzucamy.

2

PIECZEMY WARZYWA

Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej warzywa i łupiny cebuli. Pieczemy przez ok. 20 minut, aż się zrumienią.

3

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Udka i szyjki dokładnie myjemy i suszymy. Do garnka wlewamy wodę, a następnie wkładamy mięso.

4

WSTAWIAMY WYWAR

Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele. Ustawiamy garnek na kuchence i zaczynamy gotować wywar na średnim ogniu.

5

ZBIERAMY SZUMOWINY

Po ok. 10 minutach od rozpoczęcia gotowania zaczynamy zbierać szumowiny, które utworzą się na powierzchni. Gotujemy przez kolejne 30 minut.

6

DODAJEMY UPIECZONE WARZYWA

Wyciągamy warzywa z piekarnika. Wszystkie jarzyny (wraz z łupiną od cebuli) poza marchewką wrzucamy do gotującego się wywaru. Marchewkę kroimy w plastry i także wrzucamy do wywaru. Gotujemy przez godzinę, a potem dodajemy sól i pieprz.

7

WYŁAWIAMY CZĘŚĆ WARZYW I INDYKA

Z wywaru wyławiamy indyka i dzielimy go na małe kawałki. Wrzucamy z powrotem do rosołu. Wyciągamy wszystkie warzywa oprócz marchewki, wyławiamy także ziele oraz liście laurowe.

8

DODAJEMY MAKARON

Do rosołu wrzucamy makaron nitki. Gotujemy, aż makaron zmięknie.

9

PODAJEMY ROSÓŁ

Gotowy rosół rozlewamy do misek. Podajemy ciepły i udekorowany kilkoma listkami pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1581,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

316,2 kcal

🥑

Tłuszcz

7,4 g

🌾

Węglowodany

29,3 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

32 g

Podobne przepisy