psse-slupca.pl

Pieczona feta z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Pieczona feta z warzywami

Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chlebek pita - 400 g
cukinia - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
ser feta - 300 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
oliwki zielone - 180 g
paluszki chlebowe - 100 g
papryka żółta - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 2 szt.
bazylia świeża - 5 g
sos tzatziki - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA I FETĘ:
Cebulę kroimy w cienkie plastry, cukinię w talarki, a paprykę w paski. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i obficie skrapiamy oliwą.
2.PIECZEMY FETĘ Z WARZYWAMI:
Fetę z warzywami pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ser i warzywa powinny nabrać z wierzchu ładnego, złotego koloru.
3.PODAJEMY DANIE:
Na zapieczony ser z warzywami wykładamy oliwki. Całość dekorujemy z wierzchu listkami bazylii. Pieczoną fetę podajemy na ciepło z chlebkami pita lub paluszkami chlebowymi oraz sosem tzatziki przełożonym do miseczki.
Pieczona feta z warzywami

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA I FETĘ

Cebulę kroimy w cienkie plastry, cukinię w talarki, a paprykę w paski. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i obficie skrapiamy oliwą.

2

PIECZEMY FETĘ Z WARZYWAMI

Fetę z warzywami pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ser i warzywa powinny nabrać z wierzchu ładnego, złotego koloru.

3

PODAJEMY DANIE

Na zapieczony ser z warzywami wykładamy oliwki. Całość dekorujemy z wierzchu listkami bazylii. Pieczoną fetę podajemy na ciepło z chlebkami pita lub paluszkami chlebowymi oraz sosem tzatziki przełożonym do miseczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3255,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

813,9 kcal

🥑

Tłuszcz

39,9 g

🌾

Węglowodany

94,2 g

🥬

Błonnik

26,9 g

💪

Białko

26,9 g

Podobne przepisy

Pieczona feta z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl