psse-slupca.pl

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem

Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny

Składniki

cytryna - 1 szt.
masło - 100 g
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
szałwia świeża - 5 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
parmezan - 50 g
sól - 1 szczypta
ser ricotta - 200 g
Szpinak Baby - 200 g
jajko - 3 szt.
mąka pszenna tortowa - 300 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
woda - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.FORMUJEMY RAVIOLI:
Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Pierożki oddzielamy od siebie nożem do pizzy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.
Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FORMUJEMY RAVIOLI

Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Pierożki oddzielamy od siebie nożem do pizzy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3116 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

389,5 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

32,7 g

🥬

Błonnik

16,1 g

💪

Białko

16,1 g

Podobne przepisy