Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie pizzy i focaccii, czyli pinsa, to pieczywo, na które mogą trafić Twoje ulubione dodatki! Kinga proponuje połączenie przysmaków w styli włoskim: pomidorów, szynki, burraty i pesto. Sprawdź, jak razem tworzą proste i pyszne danie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY PINSĘ Z SOSEM
Pinsę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu sosem pomidorowym i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C.
NAKŁADAMY DODATKI I PODAJEMY PINSĘ
Na podpieczonej pinsie układamy plastry szynki i porwane w dłoniach kawałki burraty. Całość skrapiamy pesto. Na wierzchu układamy listki świeżej bazylii
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1249,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
624,7 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
58,9 g
Błonnik
1,4 g
Białko
29 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł na makaron z pysznymi dodatkami!

Sałatka caprese z bagietką i cytrynowym dressingiem
Ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczywa. Prosta, kilkuskładnikowa, bardzo smaczna sałatka w stylu włoskim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka z papryką to wyśmienite danie, które łączy delikatność mięsa z aromatycznym smakiem warzyw. Ta prosta, a zarazem wyjątkowa potrawa idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Przekonajcie się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś naprawdę pysznego!

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Syrniki
Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane kofty w tortilli
Wrzuć trochę orientu na grilla i podaj gościom coś specjalnego! Kofty z sosem miętowym, cebulką i limonką, zawinięte w ciepłe płaty tortilli. Brzmi świetnie? Zatem pora złapać za ruszt!

Kanapki z łososiem
Pomysł na zdrową przekąskę w kilka chwil? Ciemne pieczywo, ogórek i wędzony łosoś! Do tego odrobina koperku... i gotowe.

Makaron z pesto szpinakowym
Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!