psse-slupca.pl

Quiche ze szpinakiem, serem i salami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.

Quiche ze szpinakiem, serem i salami

Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 600 g
ząbek czosnku - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
jajko - 3 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
salami orzechowe - 125 g
Tomme de Montagne - 180 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 600 ml
Szpinak Baby - 500 g
zioła prowansalskie - 1 szczypta
żółtka jaj - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY SPÓD QUICHE:
Ciasto francuskie układamy na dnie średniej wielkości okrągłej formy, na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy go ryżem, kaszą lub grochem.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ JAJECZNY:
Sparzony i odsączony na sicie szpinak kroimy w cienkie paski. Szpinak doprawiamy drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
3.PIECZEMY QUICHE Z FARSZEM:
Salami obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na przestudzonym spodzie z ciasta francuskiego tak, by jeden plaster zachodził na drugi. Wykładamy farsz jajeczny. Na warstwie farszu układamy kilka plastrów salami.
Quiche ze szpinakiem, serem i salami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY SPÓD QUICHE

Ciasto francuskie układamy na dnie średniej wielkości okrągłej formy, na cieście układamy papier do pieczenia i obciążamy go ryżem, kaszą lub grochem.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ JAJECZNY

Sparzony i odsączony na sicie szpinak kroimy w cienkie paski. Szpinak doprawiamy drobno posiekanym ząbkiem czosnku.

3

PIECZEMY QUICHE Z FARSZEM

Salami obieramy, kroimy w cienkie plastry i układamy na przestudzonym spodzie z ciasta francuskiego tak, by jeden plaster zachodził na drugi. Wykładamy farsz jajeczny. Na warstwie farszu układamy kilka plastrów salami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5010,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1252,7 kcal

🥑

Tłuszcz

94,9 g

🌾

Węglowodany

58,8 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

36,7 g

Podobne przepisy

Quiche ze szpinakiem, serem i salami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl