psse-slupca.pl

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem

Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pstrąg, filet - 4 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 1 łyżka
orzech włoski - 2 łyżki
ser feta - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
Szpinak Baby - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE SZPINAK PRZESMAŻAMY:
na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku i odrobiną soli i pieprzu.
2.POD KONIEC SMAŻENIA:
dorzucamy pokrojony w kostkę ser, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia.
3.UMYTE I OSUSZONE:
filety z pstrąga oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowo-serowy.
4.ORZECHY SIEKAMY I:
posypujemy nimi filety.
5.PSTRĄGA WKŁADAMY DO:
rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE SZPINAK PRZESMAŻAMY

na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku i odrobiną soli i pieprzu.

2

POD KONIEC SMAŻENIA

dorzucamy pokrojony w kostkę ser, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia.

3

UMYTE I OSUSZONE

filety z pstrąga oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowo-serowy.

4

ORZECHY SIEKAMY I

posypujemy nimi filety.

5

PSTRĄGA WKŁADAMY DO

rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 25 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2160,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

540,1 kcal

🥑

Tłuszcz

35,1 g

🌾

Węglowodany

3,6 g

🥬

Błonnik

53,6 g

💪

Białko

53,6 g

Podobne przepisy