psse-slupca.pl

Prawdziwe souvlaki po grecku • przepis • składniki • przygotowanie

Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Prawdziwe souvlaki po grecku

Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 0,5 kg
oregano suszone - 2 łyżki
drożdże świeże - 20 g
woda - 250 ml
wino czerwone - 100 ml
mięso wieprzowe karkówka - 0,5 kg
skórka cytryny tarta - 4 łyżki
sok z cytryny - 100 ml
tymianek świeży - 10 g
ząbek czosnku - 4 szt.
jogurt grecki - 500 g
papryka mielona słodka - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
ogórek - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
pomidor czerwony - 250 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ LNIANĄ ŚCIERECZKĘ:
mikser blachę do pieczenia patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w wodzie blache do marynowania souvlaków 2 kawałki folii spożywczej kawałek pergaminu do pieczenia naczynie żaroodporne kawałek ręcznika papierowego Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Pita Pokruszone drożdże przekładamy do miski, zalewamy je 1/4 szklanki wody i dodajemy 1 łyżeczkę cukru.
2.CAŁOŚĆ MIESZAMY DO:
momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
3.MISKĘ PRZYKRYWAMY LNIANĄ:
ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
4.DO MISKI PRZEKŁADAMY:
mąkę, sól i oliwę z oliwek oraz suszone oregano.
5.NA KOŃCU DO:
składników dodajemy pozostałą część wody.
6.CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIKSUJEMY,:
gdy składniki połączą się, cały czas mieszając, dodajemy do nich rozczyn.
7.MIKSUJEMY PRZEZ 6-7:
minut.
8.JEŚLI CIASTO BĘDZIE:
miało zbyt płynną konsystencję, możemy do niego dodać 1-2 łyżki mąki.
9.WYROBIONE CIASTO PRZEKŁADAMY:
do miski, smarujemy je niewielką ilością oliwy z oliwek.
10.CIASTO W MISCE:
przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
11.PO GODZINIE WYROŚNIĘTE:
ciasto wykładamy na deskę do krojenia, wcześniej oprószoną mąką.
12.CIASTU NADAJEMY FORMĘ:
rulonu i dzielimy go na 4 równe części.
13.PORCJE CIASTA PONOWNIE:
wyrabiamy i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blaszce oprószonej mąką.
14.KULECZKI PONOWNIE SMARUJEMY:
oliwą z oliwek i odstawiamy, w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
15.SOUVLAKI DO NACZYNIA:
żaroodpornego lub na blachę wrzucamy zest i sok z cytryn, posiekane ząbki czosnku, czerwone wino oraz oliwę z oliwek.
16.NASTĘPNIE DODAJEMY OSTRĄ:
paprykę w proszku, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty.
17.MARYNATĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM:
i solą. MIESZAMY.
18.UMYTE I OSUSZONE:
plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy minimum 30 minut w wodzie).
19.SOUVLAKI WKŁADAMY DO:
marynaty, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
20.TZATZIKI OBRANE OGÓRKI:
pozbawione gniazd nasiennych ścieramy na tarce o małych oczkach, a następnie odkładamy na sitko i dokładnie odciskamy z wody.
21.DO MISECZKI PRZEKŁADAMY:
jogurt typu greckiego, posiekane ząbki czosnku.
22.JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek.
23.DOPRAWIAMY ŁAGODNĄ PAPRYKĄ:
w proszku oraz dodajemy niewielką ilość posiekanej mięty.
24.DO SKŁADNIKÓW DODAJEMY:
starty ogórek, dobrze odsączony z wody. MIESZAMY.
25.SOS PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
spożywczą i wkładamy do lodówki.
26.NA DESKĘ DO:
krojenia obsypaną mąką wykładamy pojedynczo kuleczki ciasta na pitę, delikatnie je rozwałkowujemy, przekładamy na papier pergaminowy i przykrywamy czystą lnianą ściereczką – odstawiamy na 10 minut.
27.PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO:
180°C (termoobieg).
28.PATELNIĘ GRILLOWĄ NAGRZEWAMY:
z odrobiną marynaty do souvlaków.
29.NA GORĄCEJ PATELNI:
smażymy je, po 3 minuty z każdej strony.
30.NASTĘPNIE SOUVLAKI ZDEJMUJEMY:
z patelni, podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzaliśmy (mają tylko utrzymać temperaturę).
31.NA CZYSTĄ PATELNIĘ:
wylewamy oliwę z oliwek i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym, na patelni smażymy pitę przez 3 minuty z obu stron, cały czas ją odwracając.
32.OD CZASU DO:
czasu patelnię z pitą przykrywamy pokrywką.
33.NA TALERZ WYKŁADAMY:
miseczkę z sosem tzatziki, obok układamy obrany i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek pokrojony w grubsze paseczki (metodą julienne) i pomidory pokrojone w talarki, posiekaną miętę, souvlaki oraz upieczone pity.
34.PROPOZYCJA PODANIA NACIĘTĄ:
połówkę pity smarujemy od środka sosem tzatziki.
35.ZDEJMUJEMY MIĘSO Z:
dwóch patyczków do szaszłyków, mięso wkładamy do naciętych połówek pity, następnie pitę faszerujemy warzywami, posypujemy świeżą miętą, cały farsz polewamy ponownie sosem tzatziki.
Prawdziwe souvlaki po grecku

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ LNIANĄ ŚCIERECZKĘ

mikser blachę do pieczenia patyczki do szaszłyków wcześniej namoczone w wodzie blache do marynowania souvlaków 2 kawałki folii spożywczej kawałek pergaminu do pieczenia naczynie żaroodporne kawałek ręcznika papierowego Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Pita Pokruszone drożdże przekładamy do miski, zalewamy je 1/4 szklanki wody i dodajemy 1 łyżeczkę cukru.

2

CAŁOŚĆ MIESZAMY DO

momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.

3

MISKĘ PRZYKRYWAMY LNIANĄ

ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

4

DO MISKI PRZEKŁADAMY

mąkę, sól i oliwę z oliwek oraz suszone oregano.

5

NA KOŃCU DO

składników dodajemy pozostałą część wody.

6

CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIKSUJEMY,

gdy składniki połączą się, cały czas mieszając, dodajemy do nich rozczyn.

7

MIKSUJEMY PRZEZ 6-7

minut.

8

JEŚLI CIASTO BĘDZIE

miało zbyt płynną konsystencję, możemy do niego dodać 1-2 łyżki mąki.

9

WYROBIONE CIASTO PRZEKŁADAMY

do miski, smarujemy je niewielką ilością oliwy z oliwek.

10

CIASTO W MISCE

przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

11

PO GODZINIE WYROŚNIĘTE

ciasto wykładamy na deskę do krojenia, wcześniej oprószoną mąką.

12

CIASTU NADAJEMY FORMĘ

rulonu i dzielimy go na 4 równe części.

13

PORCJE CIASTA PONOWNIE

wyrabiamy i formujemy z nich kuleczki, które układamy na blaszce oprószonej mąką.

14

KULECZKI PONOWNIE SMARUJEMY

oliwą z oliwek i odstawiamy, w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.

15

SOUVLAKI DO NACZYNIA

żaroodpornego lub na blachę wrzucamy zest i sok z cytryn, posiekane ząbki czosnku, czerwone wino oraz oliwę z oliwek.

16

NASTĘPNIE DODAJEMY OSTRĄ

paprykę w proszku, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty.

17

MARYNATĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM

i solą. MIESZAMY.

18

UMYTE I OSUSZONE

plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy minimum 30 minut w wodzie).

19

SOUVLAKI WKŁADAMY DO

marynaty, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

20

TZATZIKI OBRANE OGÓRKI

pozbawione gniazd nasiennych ścieramy na tarce o małych oczkach, a następnie odkładamy na sitko i dokładnie odciskamy z wody.

21

DO MISECZKI PRZEKŁADAMY

jogurt typu greckiego, posiekane ząbki czosnku.

22

JOGURT DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek.

23

DOPRAWIAMY ŁAGODNĄ PAPRYKĄ

w proszku oraz dodajemy niewielką ilość posiekanej mięty.

24

DO SKŁADNIKÓW DODAJEMY

starty ogórek, dobrze odsączony z wody. MIESZAMY.

25

SOS PRZYKRYWAMY FOLIĄ

spożywczą i wkładamy do lodówki.

26

NA DESKĘ DO

krojenia obsypaną mąką wykładamy pojedynczo kuleczki ciasta na pitę, delikatnie je rozwałkowujemy, przekładamy na papier pergaminowy i przykrywamy czystą lnianą ściereczką – odstawiamy na 10 minut.

27

PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO

180°C (termoobieg).

28

PATELNIĘ GRILLOWĄ NAGRZEWAMY

z odrobiną marynaty do souvlaków.

29

NA GORĄCEJ PATELNI

smażymy je, po 3 minuty z każdej strony.

30

NASTĘPNIE SOUVLAKI ZDEJMUJEMY

z patelni, podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, który wcześniej rozgrzaliśmy (mają tylko utrzymać temperaturę).

31

NA CZYSTĄ PATELNIĘ

wylewamy oliwę z oliwek i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym, na patelni smażymy pitę przez 3 minuty z obu stron, cały czas ją odwracając.

32

OD CZASU DO

czasu patelnię z pitą przykrywamy pokrywką.

33

NA TALERZ WYKŁADAMY

miseczkę z sosem tzatziki, obok układamy obrany i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek pokrojony w grubsze paseczki (metodą julienne) i pomidory pokrojone w talarki, posiekaną miętę, souvlaki oraz upieczone pity.

34

PROPOZYCJA PODANIA NACIĘTĄ

połówkę pity smarujemy od środka sosem tzatziki.

35

ZDEJMUJEMY MIĘSO Z

dwóch patyczków do szaszłyków, mięso wkładamy do naciętych połówek pity, następnie pitę faszerujemy warzywami, posypujemy świeżą miętą, cały farsz polewamy ponownie sosem tzatziki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2818,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

704,7 kcal

🥑

Tłuszcz

60,0 g

🌾

Węglowodany

24,6 g

🥬

Błonnik

16,0 g

💪

Białko

16,0 g

Podobne przepisy