Pieczona cukinia w pecorino • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczona cukinia w pecorino z airfryera, czyli idealna słona przekąska lub dodatek do obiadu. Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw i świeżej natce pietruszki zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Oliwę, czosnek granulowany, oregano i sól mieszamy dokładnie w większej misce i przekładamy do niej cukinię, starannie pokrywając ją marynatą.
OBTACZAMY CUKINIĘ W PECORINO
Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do zamarynowanej cukinii. Całość ponownie mieszamy, aby ser znalazł się na każdym plastrze.
PIECZEMY CUKINIĘ
Plastry cukinii układamy w wyłożonym papierem do pieczenia koszu airfryera. Pieczemy je przez ok. 8 minut lub aż cukinia zmięknie i nabierze złotego koloru w temp. 200°C. Przed podaniem oprószamy je posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
320 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
80 kcal
Tłuszcz
5,7 g
Węglowodany
4,2 g
Błonnik
1,3 g
Białko
4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Ekspresowe banoffee z mascarpone
Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Proteinowe mango lassi
Błyskawiczny w przygotowaniu napój z dodatkową porcją białka to idealny pomysł na ciepły dzień. Dzięki wykorzystaniu kardamonu, imbiru i wanilii smakuje i pachnie naprawdę wyjątkowo. Sprawdź, jaki jest pyszny!

Krem z pomidorów z bazylią
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę ze świeżych pomidorów, bazylii i czosnku.

Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony boczek z airfryera
Pieczony boczek z airfryera z wyjątkowo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem na kanapki lub do obiadu.

Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
Fettuccine Alfredo to jedna z klasycznych włoskich past, którą charakteryzuje wyjątkowa lekkość i prostota. W skład tego dania wchodzą tylko trzy magiczne składniki: makaron, parmezan oraz masło. Chcesz poznać tajniki przygotowania tego słynnego dania? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis na to, jak je przyrządzić!

Wegańskie batoniki z masłem orzechowym
Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.