Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
naczynie żaroodporne blachę i papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Nieobraną ale umytą cebulę przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię grillową.
PODPIEKAMY 3 MINUTY,
obracamy na drugą stronę.
CEBULE PRZEKŁADAMY DO
naczynia zaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C na 20 minut.
POLĘDWICZKI OBTACZAMY W
grubo mielonym lub rozbitym pieprzu (delikatnie, żeby nie były zbyt pikantne).
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego obsmażamy polędwiczki z każdej strony.
PRZESMAŻONE POLĘDWICZKI WYKŁADAMY
na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 4-5 minut, następnie wyjmujemy i na chwilę odstawiamy (temperaturę polędwiczki redukujemy do temperatury pokojowej).
PRZED PODANIEM WKŁADAMY
na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C (w celu podgrzania).
SOS DO GARNKA
dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i chwilę smażymy, często mieszając.
DODAJEMY 3-4 GAŁĄZKI
rozmarynu.
GDY POWIDŁA SIĘ
już przesmażą, dodajemy wino i redukujemy sos (mniej wiecej o 2/3 objętości).
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
dodajemy napar z kawy (2-3 łyżki), szczyptę cynamonu, kilka kropel sosu piri piri. MIESZAMY.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, DODAJEMY
1/2 kostki masła pokrojonego na mniejsze części, mieszamy.
NA WOLNYM OGNIU
gotujemy 10 minut.
DO SOSU DODAJEMY
cztery kostki czekolady (sos musi być delikatnie ostudzony). MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ UPIECZONE
cebule kroimy na 1/2.
POLĘDWICZKI KROIMY NA
mniejsze części, na dno talerza wylewamy sos, na sosie układamy poledwiczkę, obok kładziemy kilka upieczonych cebulek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3139,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
784,8 kcal
Tłuszcz
42,7 g
Węglowodany
34,8 g
Błonnik
56 g
Białko
56 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Deser Ladies
Lekki jogurtowy i chrupiący deser z musli, ciasteczkiem i owocami to hit kobiecych spotkań towarzyskich! Spróbuj i Ty!

Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie
Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone burgery z indyka
Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Sylwestrowe „lane” chrusty
Tradycyjny polski przysmak w ciekawym wydaniu. Złociste chrusty o fantazyjnych kształtach to świetny pomysł na przyjęcie!

Sum z karaibską salsą
Grillowane filety z suma z aromatyczną salsą w stylu karaibskim przygotowaną na bazie banana, mango oraz świeżych ziół.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim
Zaskakujący pomysł na grilla, czyli szaszłyki z krewetek i chleba. To eksplozja smaków, która dzięki dodatkowi aioli w stylu karaibskim i piklowanych winogron zamieni kolejne grillowanie w podróż dookoła świata!

Curry z jagnięciny z fasolką
Wypróbuj przepis na curry z jagnięciny! Z dodatkiem aromatycznych przypraw, a także rodzynek i orzechów zabierze Cię w orientalną podróż!