psse-slupca.pl

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym

Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

rozmaryn świeży - 32 g
masło - 125 g
polędwica wieprzowa - 2 szt.
cebula - 600 g
cynamon - 2 g
czekolada gorzka - 50 g
kawa mielona - 2 łyżki
olej rzepakowy - 10 ml
pieprz czarny, ziarnisty - 14 g
powidła śliwkowe - 50 g
sos piri-piri - 5 ml
wino czerwone - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ:
naczynie żaroodporne blachę i papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Nieobraną ale umytą cebulę przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię grillową.
2.PODPIEKAMY 3 MINUTY,:
obracamy na drugą stronę.
3.CEBULE PRZEKŁADAMY DO:
naczynia zaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C na 20 minut.
4.POLĘDWICZKI OBTACZAMY W:
grubo mielonym lub rozbitym pieprzu (delikatnie, żeby nie były zbyt pikantne).
5.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego obsmażamy polędwiczki z każdej strony.
6.PRZESMAŻONE POLĘDWICZKI WYKŁADAMY:
na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 4-5 minut, następnie wyjmujemy i na chwilę odstawiamy (temperaturę polędwiczki redukujemy do temperatury pokojowej).
7.PRZED PODANIEM WKŁADAMY:
na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C (w celu podgrzania).
8.SOS DO GARNKA:
dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i chwilę smażymy, często mieszając.
9.DODAJEMY 3-4 GAŁĄZKI:
rozmarynu.
10.GDY POWIDŁA SIĘ:
już przesmażą, dodajemy wino i redukujemy sos (mniej wiecej o 2/3 objętości).
11.DO ZREDUKOWANEGO SOSU:
dodajemy napar z kawy (2-3 łyżki), szczyptę cynamonu, kilka kropel sosu piri piri. MIESZAMY.
12.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, DODAJEMY:
1/2 kostki masła pokrojonego na mniejsze części, mieszamy.
13.NA WOLNYM OGNIU:
gotujemy 10 minut.
14.DO SOSU DODAJEMY:
cztery kostki czekolady (sos musi być delikatnie ostudzony). MIESZAMY.
15.JAK PODAWAĆ UPIECZONE:
cebule kroimy na 1/2.
16.POLĘDWICZKI KROIMY NA:
mniejsze części, na dno talerza wylewamy sos, na sosie układamy poledwiczkę, obok kładziemy kilka upieczonych cebulek.
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ

naczynie żaroodporne blachę i papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Nieobraną ale umytą cebulę przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię grillową.

2

PODPIEKAMY 3 MINUTY,

obracamy na drugą stronę.

3

CEBULE PRZEKŁADAMY DO

naczynia zaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C na 20 minut.

4

POLĘDWICZKI OBTACZAMY W

grubo mielonym lub rozbitym pieprzu (delikatnie, żeby nie były zbyt pikantne).

5

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego obsmażamy polędwiczki z każdej strony.

6

PRZESMAŻONE POLĘDWICZKI WYKŁADAMY

na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C na 4-5 minut, następnie wyjmujemy i na chwilę odstawiamy (temperaturę polędwiczki redukujemy do temperatury pokojowej).

7

PRZED PODANIEM WKŁADAMY

na 2 minuty do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni C (w celu podgrzania).

8

SOS DO GARNKA

dodajemy 2 łyżki powideł śliwkowych i chwilę smażymy, często mieszając.

9

DODAJEMY 3-4 GAŁĄZKI

rozmarynu.

10

GDY POWIDŁA SIĘ

już przesmażą, dodajemy wino i redukujemy sos (mniej wiecej o 2/3 objętości).

11

DO ZREDUKOWANEGO SOSU

dodajemy napar z kawy (2-3 łyżki), szczyptę cynamonu, kilka kropel sosu piri piri. MIESZAMY.

12

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, DODAJEMY

1/2 kostki masła pokrojonego na mniejsze części, mieszamy.

13

NA WOLNYM OGNIU

gotujemy 10 minut.

14

DO SOSU DODAJEMY

cztery kostki czekolady (sos musi być delikatnie ostudzony). MIESZAMY.

15

JAK PODAWAĆ UPIECZONE

cebule kroimy na 1/2.

16

POLĘDWICZKI KROIMY NA

mniejsze części, na dno talerza wylewamy sos, na sosie układamy poledwiczkę, obok kładziemy kilka upieczonych cebulek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3139,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

784,8 kcal

🥑

Tłuszcz

42,7 g

🌾

Węglowodany

34,8 g

🥬

Błonnik

56 g

💪

Białko

56 g

Podobne przepisy