psse-slupca.pl

Fondant czekoladowy fit • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszny, szybki i niezwykle efektowny deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, na wyjątkową okazję i nie tylko.

Fondant czekoladowy fit

Przepyszny, szybki i niezwykle efektowny deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, na wyjątkową okazję i nie tylko.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka - 90 g
olej kokosowy - 30 g
jajko - 2 szt.
erytrytol - 20 g
izolat białka o smaku czekoladowym - 35 g

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY CZEKOLADĘ I OLEJ KOKOSOWY:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy ją wraz z olejem kokosowym do pojemnika miksującego. Całość podgrzewamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 60°C / czas: 6 minut / prędkość: 2.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA FONDANTY:
Do podgrzanych składników dodajemy jajka, erytrytol i izolat białka. Składniki mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / prędkość: 3. Następnie masę zgarniamy ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy, używając tych samych ustawień.
3.PIECZEMY FONDANTY:
Kokilki lub foremki natłuszczamy i przelewamy do nich ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Fondanty pieczemy przez ok. 9-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe desery odstawiamy na ok. 2 minuty, wyjmujemy z foremek i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi owocami lub z cukrem pudrem.
Fondant czekoladowy fit

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY CZEKOLADĘ I OLEJ KOKOSOWY

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy ją wraz z olejem kokosowym do pojemnika miksującego. Całość podgrzewamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 60°C / czas: 6 minut / prędkość: 2.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA FONDANTY

Do podgrzanych składników dodajemy jajka, erytrytol i izolat białka. Składniki mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / prędkość: 3. Następnie masę zgarniamy ze ścianek naczynia i ponownie mieszamy, używając tych samych ustawień.

3

PIECZEMY FONDANTY

Kokilki lub foremki natłuszczamy i przelewamy do nich ciasto, mniej więcej do ¾ wysokości. Fondanty pieczemy przez ok. 9-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Gotowe desery odstawiamy na ok. 2 minuty, wyjmujemy z foremek i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi owocami lub z cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1080,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

540,3 kcal

🥑

Tłuszcz

39,1 g

🌾

Węglowodany

30,9 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

25,2 g

Podobne przepisy

Fondant czekoladowy fit - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl