psse-slupca.pl

Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą

Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżka
czekolada gorzka - 50 g
masło - 80 g
rozmaryn świeży - 8 g
szalotka - 1 szt.
wino czerwone - 150 ml
ser gorgonzola - 50 g
sok z czarnej porzeczki - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
korzeń pietruszki - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny, ziarnisty - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
polędwica wieprzowa - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.Marynujemy i pieczemy korzenie pietruszki:
Korzenie pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Marynujemy w drobno posiekanym czosnku i oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
2.Związujemy przyprawione polędwiczki:
Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Umyte, osuszone polędwiczki równomiernie obtaczamy w pieprzu i soli, dokładnie dociskamy. Każdy kawałek mięsa niezbyt ciasno związujemy sznurkiem, nadając mu równomierny kształt.
3.Smażymy i pieczemy mięso:
Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy kawałki mięsa. Obsmażamy z obydwu stron do zrumienienia. Polędwiczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8 minut. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek.
4.Przygotowujemy bazę sosu czekoladowego:
Drobno posiekaną szalotkę szklimy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy mięso. Dodajemy cukier, wino, sok z porzeczki oraz rozmaryn. Całość smażymy na małym ogniu i redukujemy około 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji sosu.
5.Doprawiamy sos:
Do bazy sosu dodajemy kawałki zimnego masła. Zagotowujemy i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, gotujemy do rozpuszczenia składników.
6.Serwujemy danie:
Na talerzu układamy dwa kawałki pieczonej pietruszki, pokrojoną na plasterki polędwicę. Całość polewamy gorącym sosem.
Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Marynujemy i pieczemy korzenie pietruszki

Korzenie pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Marynujemy w drobno posiekanym czosnku i oliwie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

2

Związujemy przyprawione polędwiczki

Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu. Umyte, osuszone polędwiczki równomiernie obtaczamy w pieprzu i soli, dokładnie dociskamy. Każdy kawałek mięsa niezbyt ciasno związujemy sznurkiem, nadając mu równomierny kształt.

3

Smażymy i pieczemy mięso

Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy kawałki mięsa. Obsmażamy z obydwu stron do zrumienienia. Polędwiczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 8 minut. Po upieczeniu zdejmujemy sznurek.

4

Przygotowujemy bazę sosu czekoladowego

Drobno posiekaną szalotkę szklimy na tej samej patelni, na której przygotowywaliśmy mięso. Dodajemy cukier, wino, sok z porzeczki oraz rozmaryn. Całość smażymy na małym ogniu i redukujemy około 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji sosu.

5

Doprawiamy sos

Do bazy sosu dodajemy kawałki zimnego masła. Zagotowujemy i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając, gotujemy do rozpuszczenia składników.

6

Serwujemy danie

Na talerzu układamy dwa kawałki pieczonej pietruszki, pokrojoną na plasterki polędwicę. Całość polewamy gorącym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2120,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

530,1 kcal

🥑

Tłuszcz

33,4 g

🌾

Węglowodany

17,9 g

🥬

Błonnik

31,3 g

💪

Białko

31,3 g

Podobne przepisy

Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl