Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera • przepis • składniki • przygotowanie
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ
moździerz ręcznik papierowy 1 duże naczynie żaroodporne 4 małe naczynia żaroodporne piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg) Podudzia kurczaka cajun Wszystkie przyprawy do mieszanki cajun przesypujemy do moździerza, całość miażdżymy.
DO MISKI PRZEKŁADAMY
ketchup i dodajemy 1 czubatą łyżkę zmiażdżonych w moździerzu przypraw (resztę przypraw przesypujemy do słoiczka, do ponownego użycia).
ODCINAMY SKÓRĘ I
ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi.
NASTĘPNIE ZA POMOCĄ
dużego noża odcinamy torebkę stawową i marynujemy podudzia w ketchupie i przyprawach.
MISKĘ Z PODUDZIAMI
w marynacie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
PODUDZIA PIECZEMY W
naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 50 minut.
ZAPIEKANKA Z CUKINII
i koziego sera Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, pokrojoną w plastry (o grubości ok.
0,5 CM) W
poprzek cukinię smażymy na patelni z obu stron.
DO MISKI WBIJAMY
2 jaja, dodajemy 200 g śmietanki 30%, 2 szczypty gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz i sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku .
CAŁOŚĆ MIESZAMY DO
momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
NASTĘPNIE DO JAJEK
i śmietany dodajemy 100 g sera koziego, mieszamy.
CUKINIE ODSĄCZAMY Z
tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika, następnie wkładamy je na dno naczynia lub mniejszych naczyń żaroodpornych.
JAJKA ZE ŚMIETANĄ
i serem rozlewamy do foremek.
POZOSTAŁĄ ILOŚĆ KOZIEGO
sera rozkładamy w foremkach za pomocą małej łyżeczki, następnie całość posypujemy startym ementalerem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 25-30 minut.
UPIECZONE PODUDZIA WRAZ
z sosem przekładamy na talerz.
PODAJEMY Z ZAPIEKANKĄ
z cukinii i koziego sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2019,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
504,8 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
27,1 g
Błonnik
20,2 g
Białko
20,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Pasta na bazie koziego sera podawana z krakersami to łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. Świetnie się sprawdzi na każdej imprezie!

Grecka sałatka Maroulosalata
Spróbuj jednej z najprostszych i najbardziej orzeźwiających sałatek w kuchni greckiej! Idealna na ciepłe dni, świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla.

Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
Dyniowe, puszyste i idealne na słodką przekąskę – pancakes Pawła zasmakują łasuchom w każdym wieku. Podaj je na ciepło z karmelizowanymi bananami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik mango z białą czekoladą
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.

Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Makówki śląskie
Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.

Dwa sposoby na ciasto milionera
Paweł Małecki i jego gość przygotowali ciasto milionera w dwóch wersjach – tradycyjnej i wegańskiej! Poznaj przepisy i dowiedz się także, skąd pochodzi nazwa tego słodkiego ciasta!