Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na pyszny letni lekki obiad na słodko? Już nie musisz! Przepis Kingi na puszyste placuszki z serka grani z dodatkiem świeżych truskawek sprawdzi się idealnie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA PLACUSZKI
Żółtko oddzielamy od białka. Białko odkładamy na później, a żółtko łączymy w misce z serkiem i erytrytolem. Truskawki kroimy w dość drobną kostkę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA PLACUSZKI
Do miski z serkiem przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do masy pokrojone w kostkę truskawki. Wszystko dokładnie mieszamy.
UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do ciasta na placuszki. Po dodaniu każdej porcji delikatnie mieszamy ciasto, aby nie straciło na objętości.
SMAŻYMY PLACUSZKI
Porcje ciasta wykładamy na patelnię i smażymy z obu stron po ok. 3 minuty, aż placuszki nabiorą złotobrązowego koloru.
PODAJEMY PLACUSZKI
Gotowe placuszki podajemy na ciepło z drobno posiekanymi orzechami i kawałkami świeżych truskawek, skropione miodem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
390,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
390,2 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
55,5 g
Błonnik
18,7 g
Białko
18,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki z makaronem ryżowym i sosem z guawy
Jak podkręcić smak krewetek? Podać je ze słodko-słonym sosem z guawy. Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na lekki obiad.

DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.

Sernik chałwowy
Paweł Małecki przygotował deser, który pokochają wszyscy fani chałwy! Sernik chałwowy na kakaowo-orzechowym spodzie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Tornado dog
Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!

Zupa z mango z imbirem i limonką
Zupa to danie, w którym możemy zamknąć szerokie spektrum smaku. Tym razem serwujemy krem z mango w azjatyckim stylu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!

Chleb orkiszowy
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.