psse-slupca.pl

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie

Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym

Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

botwina - 150 g
ziemniak - 2 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 szt.
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 3 łyżki
olej rzepakowy - 4 łyżki
jogurt naturalny - 150 ml
śmietana kwaśna - 100 ml
chrzan tarty - 2 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżeczka
świeży koperek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Natkę botwiny i koperek bardzo drobno siekamy. Buraczki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek drobno siekamy. Składniki umieszczamy w misce, dodajemy do nich jajka i doprawiamy solą.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do osobnej miski ścieramy na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Następnie mocno odciskamy je w dłoniach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy, stopniowo dodając mąkę, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję.
3.SMAŻYMY PLACKI:
Na patelni rozgrzewamy olej. Placki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
4.PRZYGOTOWUJEMY DIP CHRZANOWY:
Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Natkę botwiny i koperek bardzo drobno siekamy. Buraczki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek drobno siekamy. Składniki umieszczamy w misce, dodajemy do nich jajka i doprawiamy solą.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do osobnej miski ścieramy na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Następnie mocno odciskamy je w dłoniach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy, stopniowo dodając mąkę, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencję.

3

SMAŻYMY PLACKI

Na patelni rozgrzewamy olej. Placki nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

4

PRZYGOTOWUJEMY DIP CHRZANOWY

Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1207,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

301,8 kcal

🥑

Tłuszcz

16 g

🌾

Węglowodany

28,4 g

🥬

Błonnik

12 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy