Makaron z sosem grzybowym à la boloński • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Czosnek bardzo drobno siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach, następnie delikatnie siekamy, aby kawałki były odrobinę mniejsze. Seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę.
SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i masło. Następnie na patelnię dodajemy warzywa, połowę tymianku i pieprz. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Doprawiamy solą do smaku.
ŚCIERAMY I KROIMY GRZYBY
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Boczniaki bardzo drobno siekamy.
DUSIMY GRZYBY Z WARZYWAMI
Do podsmażonych warzyw dodajemy grzyby, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie doprawiamy warzywa tymiankiem i papryką.
GOTUJEMY SOS
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory pelati, wodę, soczewicę i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i gotujemy ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje.
DOPRAWIAMY I PODAJEMY MAKARON
Kiedy sos będzie gęsty, dodajemy kolejną łyżkę sosu sojowego, odrobinę cukru i soli. Następnie do sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Tak podany makaron ozdabiamy kawałkami rolady ustrzyckiej i kilkoma listkami natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2605,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
651,3 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
89,4 g
Błonnik
25,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Mieszanka na ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe
Podaruj najbliższym gotową mieszankę do wypieku ciasteczek! Z orzechami i skórką pomarańczową.

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona szynka z sosem cebulowym
Pachnąca cynamonem, anyżem i karmelizowaną cebulką szynka to świetny pomysł na świąteczny obiad. Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje!

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!

Polędwiczki z kurczaka w panierce
Jeśli marzysz o doskonałych chrupiących polędwiczkach z kurczaka, które rozpływają się w ustach, to nasz przepis jest dla Ciebie! Soczyste wnętrze i aromatyczna, chrupiąca panierka to połączenie warte grzechu. Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!

Truskawkowo-serowe trufelki
Mała przekąska dla łasuchów i fanów truskawkowego smaku – delikatny twarożek z owocową nutą w połączeniu z herbatnikami.

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.