Grochówka rybna • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CEBULĘ I ZĄBEK CZOSNKU
drobno siekamy. Groch moczymy przez kilka godzin i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy wywar rybny na bazie włoszczyzny.
W GARNKU ROZGRZEWAMY OLEJ,
dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu do zeszklenia. Wsypujemy paprykę, przez chwilę prażymy, mieszając. Dodajemy majeranek, podgrzewamy wszystkie składniki, po czym zalewamy pomidorami. Doprawiamy odrobiną skórki startej z cytryny oraz mielonym białym pieprzem. Co jakiś czas mieszając, gotujemy do zredukowania. Wlewamy wywar rybny, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy ugotowany groch, gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
ŁOSOSIA KROIMY W GRUBĄ
kostkę i odstawiamy, aby uzyskał temperaturę pokojową. Pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę smażymy z obydwu stron na odrobinie oleju. Kilka kawałków odkładamy na bok, resztę przekładamy do garnka z zupą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2750 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
687,5 kcal
Tłuszcz
33,5 g
Węglowodany
56,2 g
Błonnik
43,4 g
Białko
43,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Limes z mango i limonki
Drink orzeźwiający, słodki i z nutą egzotyki? Tak! Przygotuj limes z dużą ilością limonki, cukru i zmiksowanego mango.

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort szwarcwaldzki z wiśniami
Tort szwarcwaldzki zachwyca wiśniową konfiturą, puszystą bitą śmietaną i lekkim biszkoptem. Możesz przygotować go na każdą okazję!

Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Yaki-udon z warzywami
Dzięki przepisowi Kingi błyskawicznie przygotujesz wyjątkowe, smaczne, popularne w Japonii danie. Wypróbuj naszą propozycję i ciesz się aromatem powszechnym kuchni azjatyckiej.

Wegetariański bibimbap
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!

Burgery z tofu
Wegański burger z tofu według Karola Okrasy? Musisz tego spróbować!