psse-slupca.pl

Pizza z tortilli • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!

Pizza z tortilli

Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tortilla - 2 szt.
mozzarella - 220 g
pomidor czerwony - 2 szt.
bazylia świeża - 4 liście
oliwa z oliwek - 20 ml
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 0,5 g
passata pomidorowa - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.UKŁADAMY TORTILLĘ NA BLASZCE:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej tortillę.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę zetrzyj.
3.NAKŁADAMY DODATKI:
Posmaruj tortillę oliwą z oliwek, pozostawiając niewielką przestrzeń wokół brzegów. Posyp obficie serem, a potem połóż na wierzchu pomidora. Dopraw solą i pieprzem. W ten sposób przygotujesz pizzę na tortilli w stylu bianca. Jeśli chcesz, przed nałożeniem sera możesz delikatnie posmarować pizzę passatą pomidorową, by pogłębić smak dania.
4.WYPIEKAMY PIZZĘ:
Pizzę włóż do pieca i piecz przez 5-6 minut. Na sam koniec dodaj posiekane listki bazylii. Pizzę należy pokroić i podać jeszcze ciepłą zaraz po wypieczeniu.
5.ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I SMAŻYMY TORTILLĘ:
Na patelnię wlej ok. 10 ml oliwy, a następnie ułóż na niej tortillę i podsmaż minutę.
6.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w plastry. Mozzarellę zetrzyj.
7.NAKŁADAMY SKŁADNIKI:
Przewróć tortillę na drugą stronę i posmaruj ją oliwą, a następnie dodaj ser mozzarella i pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Możesz także posmarować tortillę passatą pomidorową, jak wspomnieliśmy wyżej.
8.SMAŻYMY PIZZĘ:
Przykryj pizzę pokrywką i smaż przez ok. 3 minuty, a następnie wyłącz ogień.
9.WYKAŃCZAMY PIZZĘ:
Umyj i poszatkuj bazylię, a potem umieść na pizzy. Gotową pizzę przenieś na talerz i pokrój na kawałki. Podawaj ciepłą z dodatkiem oliwy lub ulubionego sosu.
Pizza z tortilli

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UKŁADAMY TORTILLĘ NA BLASZCE

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej tortillę.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę zetrzyj.

3

NAKŁADAMY DODATKI

Posmaruj tortillę oliwą z oliwek, pozostawiając niewielką przestrzeń wokół brzegów. Posyp obficie serem, a potem połóż na wierzchu pomidora. Dopraw solą i pieprzem. W ten sposób przygotujesz pizzę na tortilli w stylu bianca. Jeśli chcesz, przed nałożeniem sera możesz delikatnie posmarować pizzę passatą pomidorową, by pogłębić smak dania.

4

WYPIEKAMY PIZZĘ

Pizzę włóż do pieca i piecz przez 5-6 minut. Na sam koniec dodaj posiekane listki bazylii. Pizzę należy pokroić i podać jeszcze ciepłą zaraz po wypieczeniu.

5

ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I SMAŻYMY TORTILLĘ

Na patelnię wlej ok. 10 ml oliwy, a następnie ułóż na niej tortillę i podsmaż minutę.

6

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pomidora umyj, wyciągnij z niego gniazdo nasienne i pokrój w plastry. Mozzarellę zetrzyj.

7

NAKŁADAMY SKŁADNIKI

Przewróć tortillę na drugą stronę i posmaruj ją oliwą, a następnie dodaj ser mozzarella i pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Możesz także posmarować tortillę passatą pomidorową, jak wspomnieliśmy wyżej.

8

SMAŻYMY PIZZĘ

Przykryj pizzę pokrywką i smaż przez ok. 3 minuty, a następnie wyłącz ogień.

9

WYKAŃCZAMY PIZZĘ

Umyj i poszatkuj bazylię, a potem umieść na pizzy. Gotową pizzę przenieś na talerz i pokrój na kawałki. Podawaj ciepłą z dodatkiem oliwy lub ulubionego sosu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1219,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

609,7 kcal

🥑

Tłuszcz

33,7 g

🌾

Węglowodany

42,1 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

31,8 g

Podobne przepisy

Pizza z tortilli - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl