psse-slupca.pl

Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem • przepis • składniki • przygotowanie

Wyrazisty smak cytrusów i aromat kardamonu – przygotuj lemoniadę, która chłodzi nawet w najgorętsze dni!

Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem

Wyrazisty smak cytrusów i aromat kardamonu – przygotuj lemoniadę, która chłodzi nawet w najgorętsze dni!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cukier - 200 g
grejpfrut - 4 szt.
kardamon - 1 łyżeczka
woda gazowana - 600 ml
lód - 8 szt.
limonka - 2 szt.
trawa cytrynowa - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY:
Kardamon rozcieramy w moździerzu. Zagotowujemy z cukrem i 200 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty, a następnie studzimy. Przelewamy przez sitko.
2.WYCISKAMY SOK Z CYTRUSÓW:
3 grejpfruty i limonki wyciskamy, następnie łączymy z syropem. Trawę cytrynową oczyszczamy i kroimy na duże kawałki, dodajemy do lemoniady. Lemoniadę wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
3.ROZLEWAMY LEMONIADĘ DO SZKLANEK:
Pozostałego grejpfruta obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do szklanek wraz z kostkami lodu i listkami bazylii. Trawę cytrynową wyjmujemy z lemoniady. Lemoniadę rozlewamy do szklanek i zalewamy schłodzoną wodą mineralną.
Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

Kardamon rozcieramy w moździerzu. Zagotowujemy z cukrem i 200 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty, a następnie studzimy. Przelewamy przez sitko.

2

WYCISKAMY SOK Z CYTRUSÓW

3 grejpfruty i limonki wyciskamy, następnie łączymy z syropem. Trawę cytrynową oczyszczamy i kroimy na duże kawałki, dodajemy do lemoniady. Lemoniadę wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.

3

ROZLEWAMY LEMONIADĘ DO SZKLANEK

Pozostałego grejpfruta obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do szklanek wraz z kostkami lodu i listkami bazylii. Trawę cytrynową wyjmujemy z lemoniady. Lemoniadę rozlewamy do szklanek i zalewamy schłodzoną wodą mineralną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1156 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

289 kcal

🥑

Tłuszcz

0,4 g

🌾

Węglowodany

74,8 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy