psse-slupca.pl

Piernik z marchwi • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!

Piernik z marchwi

Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cynamon - 1 łyżeczka
imbir świeży - 1 szt.
jajko - 2 szt.
kurkuma mielona - 0,5 łyżeczki
marchew - 250 g
mąka żytnia - 100 g
olej słonecznikowy - 100 ml
pomarańcza - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
żurawina suszona - 3 łyżki
ksylitol - 200 g
nasiona chia - 50 g
mąka pszenna - 100 g
kardamon, mielony - 1 szczypta
czekolada gorzka - 100 g
masło orzechowe - 4 łyżki
śmietana 30% - 80 ml
orzech laskowy - 50 g
pestki dyni - 4 łyżki
pistacje - 20 g
syrop klonowy - 2 łyżki
orzech pekan - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj okrągłą formę o średnicy 20 cm blachę do pieczenia papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PIERNIKA ŻURAWINY:
ZALEWAMY GORĄCĄ WODĄ I ODSTAWIAMY DO NAPĘCZNIENIA.
3.
JAJKA UBIJAMY Z KSYLITOLEM.
4.
STOPNIOWO DOLEWAMY OLEJ, CAŁY CZAS MIESZAJĄC.
5.
NASIONA CHIA MIELEMY W MŁYNKU.
6.
DO OSOBNEJ MISKI PRZESIEWAMY PRZEZ SITKO SUCHE SKŁADNIKI (MĄKĘ, PRZYPRAWY, SODĘ, PROSZEK DO PIECZENIA I SÓL).
7.
MIESZAMY Z NASIONAMI CHIA.
8.
SUCHE SKŁADNIKI STOPNIOWO ŁĄCZYMY Z MASĄ JAJECZNĄ, CAŁY CZAS MIESZAJĄC.
9.DODAJEMY MARCHEWKĘ, IMBIR I:
bakalie Marchewkę i imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach – dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
10.
Orzechy pekan rozdrabniamy w moździerzu.
11.
Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy.
12.
Dodajemy żurawiny i orzechy – mieszamy całość.
13.PIECZEMY PIERNIK CIASTO WLEWAMY:
do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
14.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy ok. 70-80 minut.
15.
Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone w środku.
16.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ W RONDELKU:
podgrzewamy śmietankę, rozpuszczamy w niej czekoladę i masło orzechowe.
17.DEKORUJEMY CIASTO ORZECHY LASKOWE:
pieczemy na blasze, następnie zdejmujemy z nich skórkę.
18.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
19.
Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je polewą, orzechami laskowymi, orzechami pekan, pestkami dyni oraz rozkruszonymi w moździerzu pistacjami.
20.
Polewamy odrobiną syropu klonowego.
Piernik z marchwi

Czas przygotowania

110 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj okrągłą formę o średnicy 20 cm blachę do pieczenia papier do pieczenia piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PIERNIKA ŻURAWINY

ZALEWAMY GORĄCĄ WODĄ I ODSTAWIAMY DO NAPĘCZNIENIA.

3

JAJKA UBIJAMY Z KSYLITOLEM.

4

STOPNIOWO DOLEWAMY OLEJ, CAŁY CZAS MIESZAJĄC.

5

NASIONA CHIA MIELEMY W MŁYNKU.

6

DO OSOBNEJ MISKI PRZESIEWAMY PRZEZ SITKO SUCHE SKŁADNIKI (MĄKĘ, PRZYPRAWY, SODĘ, PROSZEK DO PIECZENIA I SÓL).

7

MIESZAMY Z NASIONAMI CHIA.

8

SUCHE SKŁADNIKI STOPNIOWO ŁĄCZYMY Z MASĄ JAJECZNĄ, CAŁY CZAS MIESZAJĄC.

9

DODAJEMY MARCHEWKĘ, IMBIR I

bakalie Marchewkę i imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach – dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.

10

Orzechy pekan rozdrabniamy w moździerzu.

11

Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy.

12

Dodajemy żurawiny i orzechy – mieszamy całość.

13

PIECZEMY PIERNIK CIASTO WLEWAMY

do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

14

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy ok. 70-80 minut.

15

Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone w środku.

16

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ W RONDELKU

podgrzewamy śmietankę, rozpuszczamy w niej czekoladę i masło orzechowe.

17

DEKORUJEMY CIASTO ORZECHY LASKOWE

pieczemy na blasze, następnie zdejmujemy z nich skórkę.

18

Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

19

Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je polewą, orzechami laskowymi, orzechami pekan, pestkami dyni oraz rozkruszonymi w moździerzu pistacjami.

20

Polewamy odrobiną syropu klonowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4736,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

394,7 kcal

🥑

Tłuszcz

24,9 g

🌾

Węglowodany

42,8 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

7,6 g

Podobne przepisy