psse-slupca.pl

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze • przepis • składniki • przygotowanie

Pikantne mięso z dodatkiem sosu z awokado i pachnącymi kolendrą warzywami. Danie w meksykańskim stylu na Twoim talerzu!

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze

Pikantne mięso z dodatkiem sosu z awokado i pachnącymi kolendrą warzywami. Danie w meksykańskim stylu na Twoim talerzu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 1 szt.
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
papryczka jalapeno - 0,5 szt.
awokado - 2 szt.
limonka - 2 szt.
polędwica wieprzowa - 2 szt.
cukinia - 3 szt.
ząbek czosnku - 6 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
kolendra świeża - 45 g
pomidor czerwony - 1 szt.
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ:
naczynie żaroodporne blachę i papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg) Przygotowanie Na desce rozsypujemy 1 łyżeczkę ostrej i 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, niewielką ilość mielonego białego pieprzu i sól.
2.
MIESZAMY PRZYPRAWY.
3.POLĘDWICZKI MYJEMY I:
osuszamy, obtaczamy dokładnie w przyprawach.
4.ODSTAWIAMY NA 30:
minut w temperaturze pokojowej.
5.SMAŻYMY Z OBU:
stron na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
6.2 CUKINIE KROIMY:
na pół w poprzek, następnie na ćwiartki wzdłuż (wcześniej wycinamy gniazda nasienne).
7.BAKŁAŻAN KROIMY NA:
mniejsze części, na ćwiartki wzdłuż, następnie na dość grube kawałki.
8.WARZYWA PRZEKŁADAMY NA:
blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z 5 rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i niewielką ilością oliwy chipotle oraz 1/2 limonki pokrojonej na cząstki, kilkoma gałązkami kolendry i niewielką ilością oliwy z oliwek. MIESZAMY.
9.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 180-190°C na mniej więcej 10-15 minut.
10.USMAŻONE POLĘDWICZKI PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą chipotle, posypujemy kilkoma gałązkami kolendry.
11.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 180-190°C na nie więcej niż 5 minut.
12.PO 4-5 MINUTACH:
wyciągamy polędwiczki z piekarnika. ODSTAWIAMY NA: chwilę.
13.PRZED PODANIEM WKŁADAMY:
ponownie do piekarnika nastawionego na 180-190°C na 1-2 minuty.
14.WARZYWA WYCIĄGAMY Z:
piekarnika, wyjmujemy kawałki limonek, warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, posypujemy pozostałą ilością posiekanej kolendry, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
15.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY NIEWIELKĄ:
ilością soku z limonki. MIESZAMY.
16.GUACAMOLE Z AWOKADO:
hass wyjmujemy pestki, nacinamy miąższ nożem, łyżką wydrążamy awokado i wkładamy miąższ do miski.
17.AWOKADO UCIERAMY ZA:
pomocą widelca.
18.OSTATNI ZĄBEK CZOSNKU:
i pół papryczki jalapeno siekamy, dodajemy do awokado wraz z sokiem z 1 limonki.
19.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
20.DODAJEMY 2-3 ŁYŻKI:
oliwy z oliwek, sól i mielony biały pieprz.
21.Z POMIDORA WYKRAWAMY:
szypułkę, kroimy go na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne.
22.SAM MIĄŻSZ RAZEM:
ze skórką kroimy w kosteczkę, dodajemy do awokado razem z garścią drobno posiekanej kolendry (kilka listków pozostawiamy do dekoracji), całość mieszamy.
23.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy guacamole, obok guacamole wykładamy warzywa.
24.POLĘDWICZKI KROIMY NA:
mniejsze części, układamy na talerzu. DEKORUJEMY LISTKAMI: kolendry. DANIE SKRAPIAMY OLIWĄ: z oliwek.
Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ

naczynie żaroodporne blachę i papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg) Przygotowanie Na desce rozsypujemy 1 łyżeczkę ostrej i 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, niewielką ilość mielonego białego pieprzu i sól.

2

MIESZAMY PRZYPRAWY.

3

POLĘDWICZKI MYJEMY I

osuszamy, obtaczamy dokładnie w przyprawach.

4

ODSTAWIAMY NA 30

minut w temperaturze pokojowej.

5

SMAŻYMY Z OBU

stron na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

6

2 CUKINIE KROIMY

na pół w poprzek, następnie na ćwiartki wzdłuż (wcześniej wycinamy gniazda nasienne).

7

BAKŁAŻAN KROIMY NA

mniejsze części, na ćwiartki wzdłuż, następnie na dość grube kawałki.

8

WARZYWA PRZEKŁADAMY NA

blachę wyłożoną papierem do pieczenia wraz z 5 rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem i niewielką ilością oliwy chipotle oraz 1/2 limonki pokrojonej na cząstki, kilkoma gałązkami kolendry i niewielką ilością oliwy z oliwek. MIESZAMY.

9

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 180-190°C na mniej więcej 10-15 minut.

10

USMAŻONE POLĘDWICZKI PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego, skrapiamy je oliwą chipotle, posypujemy kilkoma gałązkami kolendry.

11

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 180-190°C na nie więcej niż 5 minut.

12

PO 4-5 MINUTACH

wyciągamy polędwiczki z piekarnika. ODSTAWIAMY NA: chwilę.

13

PRZED PODANIEM WKŁADAMY

ponownie do piekarnika nastawionego na 180-190°C na 1-2 minuty.

14

WARZYWA WYCIĄGAMY Z

piekarnika, wyjmujemy kawałki limonek, warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, posypujemy pozostałą ilością posiekanej kolendry, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

15

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY NIEWIELKĄ

ilością soku z limonki. MIESZAMY.

16

GUACAMOLE Z AWOKADO

hass wyjmujemy pestki, nacinamy miąższ nożem, łyżką wydrążamy awokado i wkładamy miąższ do miski.

17

AWOKADO UCIERAMY ZA

pomocą widelca.

18

OSTATNI ZĄBEK CZOSNKU

i pół papryczki jalapeno siekamy, dodajemy do awokado wraz z sokiem z 1 limonki.

19

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

20

DODAJEMY 2-3 ŁYŻKI

oliwy z oliwek, sól i mielony biały pieprz.

21

Z POMIDORA WYKRAWAMY

szypułkę, kroimy go na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne.

22

SAM MIĄŻSZ RAZEM

ze skórką kroimy w kosteczkę, dodajemy do awokado razem z garścią drobno posiekanej kolendry (kilka listków pozostawiamy do dekoracji), całość mieszamy.

23

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy guacamole, obok guacamole wykładamy warzywa.

24

POLĘDWICZKI KROIMY NA

mniejsze części, układamy na talerzu. DEKORUJEMY LISTKAMI: kolendry. DANIE SKRAPIAMY OLIWĄ: z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2404,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

601,2 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

29,5 g

🥬

Błonnik

59 g

💪

Białko

59 g

Podobne przepisy

Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl