Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na smaczny, sycący obiad. Pyszna wieprzowina w klasycznym wydaniu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ROZGRZEWAMY PIEKARNIK
do 240 stopni C.
DUŻE NACZYNIE ŻAROODPORNE
smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.
CZOSNEK, ROZMARYN I
tymianek siekamy i rozcieramy w moździerzu, dodając 5 łyżek oliwy.
POŁOWĄ UZYSKANEJ MIESZANKI
nacieramy mięso.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
KOTLETY UKŁADAMY NA
dnie naczynia tak, by na siebie nie nachodziły.
PODLEWAMY MIĘSO, DODAJĄC
1/2 szklanki wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
W TYM CZASIE
ziemniaki obieramy (jeśli są młode, możemy je tylko wyszorować), kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy pozostałą mieszanką z oliwy.
PO 15 MINUTACH
wyciągamy mięso, odwracamy je na drugą stronę, na wierzchu układamy ziemniaki.
ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ DO
180 stopni C i pieczemy kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso przyrumienione.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1883,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
235,4 kcal
Tłuszcz
10,1 g
Węglowodany
10,4 g
Błonnik
19,3 g
Białko
19,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
Słodkie brzoskwinie wysmarowane aromatyczną mieszanką goździków oraz miodu to zaskakująca przekąska prosto z grilla.

Muffinki ze śliwkami
Delikatne muffinki ze śliwkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie do szkoły i pracy. Sprawdź ten smak!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremowa zupa pomidorowa z papryką
Niezwykła, kremowa zupa pomidorowa z papryką. To prawdziwa bomba smaku i aromatu, która odmieni Twoje podejście do pomidorówki! Sprawdź, jak ją przygotować.

Koktajl tiramisu
Smak tiramisu w formie koktajlu? Dzięki temu przepisowi to możliwe!

Lubelski napój żniwny z rabarbaru
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Leczo z kurczakiem
Masz ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego i prostego w przygotowaniu? Leczo z kurczakiem to doskonała propozycja! Pełne warzyw, lekkie, a jednocześnie sycące danie, z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Zrób z nami leczo w niecodziennej odsłonie!

Lodowe babeczki
Babeczki czekoladowe wypełnione lodami, to połączenie, które zasmakuje małym i dużym miłośnikom słodyczy. Sprawdź jak łatwo przygotować lodowe babeczki!