psse-slupca.pl

Pieczona biała kiełbasa • przepis • składniki • przygotowanie

Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!

Pieczona biała kiełbasa

Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
kiełbasa biała - 510 g
gorczyca - 1 łyżeczka
majeranek - 1 łyżeczka
miód - 2 łyżeczki
musztarda - 3 łyżeczki
olej - 50 ml
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
piwo - 125 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.SZKLIMY CEBULĘ:
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule przekrawamy na pół, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy cebula się zeszkli, solimy ją według uznania, dodajemy gorczycę i ostrą paprykę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną cebulę zdejmujemy z ognia.
2.PRZEKŁADAMY KIEŁBASĘ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
Połowę zeszklonej cebulki przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na niej kiełbasę i całość zalewamy piwem. Musztardę mieszamy z miodem i tak przygotowaną mieszanką smarujemy kiełbasy. Tak przygotowane danie oprószamy majerankiem i przykrywamy pozostałą cebulą.
3.PIECZEMY KIEŁBASĘ:
Kiełbasę w piwie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 30 minut. Co jakiś czas z dna naczynia zbieramy gromadzący się tam sos i polewamy nim wierzch kiełbasek.
Pieczona biała kiełbasa

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SZKLIMY CEBULĘ

Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule przekrawamy na pół, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy cebula się zeszkli, solimy ją według uznania, dodajemy gorczycę i ostrą paprykę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną cebulę zdejmujemy z ognia.

2

PRZEKŁADAMY KIEŁBASĘ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

Połowę zeszklonej cebulki przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na niej kiełbasę i całość zalewamy piwem. Musztardę mieszamy z miodem i tak przygotowaną mieszanką smarujemy kiełbasy. Tak przygotowane danie oprószamy majerankiem i przykrywamy pozostałą cebulą.

3

PIECZEMY KIEŁBASĘ

Kiełbasę w piwie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 30 minut. Co jakiś czas z dna naczynia zbieramy gromadzący się tam sos i polewamy nim wierzch kiełbasek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2160,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

540,2 kcal

🥑

Tłuszcz

46,1 g

🌾

Węglowodany

15,1 g

🥬

Błonnik

1,8 g

💪

Białko

15,7 g

Podobne przepisy