psse-slupca.pl

Drożdżówki z serem • przepis • składniki • przygotowanie

Drożdżówka z białym serem to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Delikatne, puszyste ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem z białego sera tworzy niezwykle pyszną kompozycję. Taka domowa drożdżówka jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Drożdżówki z serem

Drożdżówka z białym serem to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Delikatne, puszyste ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem z białego sera tworzy niezwykle pyszną kompozycję. Taka domowa drożdżówka jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 450 g
cukier - 65 g
drożdże suszone - 15 g
ser twaróg tłusty - 320 g
cukier puder - 100 g
masło - 50 g
cukier wanilinowy - 1 łyżka
cytryna - 0,5 szt.
jajko - 1 szt.
mleko - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY MASŁO:
W rondelku roztapiamy masło i studzimy je delikatnie.
2.MIESZAMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy drożdże. Mieszamy.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Dodajemy mleko, cukier oraz jajka. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy będzie już lekko zwarte, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy.
4.WYRABIAMY CIASTO:
Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i miękkie, a potem formujemy z niego kulę.
5.ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Delikatnie oprószamy mąką miskę, a potem wkładamy do niej kulę z ciasta. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
6.FORMUJEMY DROŻDŻÓWKI:
Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je i dzielimy na 12 drożdżówek. Formujemy kulki, a potem delikatnie je spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
7.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Do miski wkładamy twaróg i rozgniatamy go. W osobnej misce ubijamy masło z jajkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ścieramy skórkę z cytryny do sera. Dokładnie wszystko mieszamy.
8.ROBIMY WGŁĘBIENIE W DROŻDŻÓWKACH:
Po wyrośnięciu robimy rękoma wgłębienie po środku każdej drożdżówki.
9.NAKŁADAMY MASĘ NA DROŻDŻÓWKI:
Do każdej drożdżówki nakładamy porcję masy serowej i wyrównujemy ją.
10.SMARUJEMY DROŻDŻÓWKI MLEKIEM Z JAJKIEM:
W małej miseczce mieszamy mleko z jajkiem. Takim płynem smarujemy każdą drożdżówkę. Zostawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
11.PIECZEMY DROŻDŻÓWKI:
Wsuwamy blaszki do piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy drożdżówki i studzimy je.
Drożdżówki z serem

Czas przygotowania

190 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY MASŁO

W rondelku roztapiamy masło i studzimy je delikatnie.

2

MIESZAMY MĄKĘ Z DROŻDŻAMI

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy drożdże. Mieszamy.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Dodajemy mleko, cukier oraz jajka. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy będzie już lekko zwarte, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy.

4

WYRABIAMY CIASTO

Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i miękkie, a potem formujemy z niego kulę.

5

ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Delikatnie oprószamy mąką miskę, a potem wkładamy do niej kulę z ciasta. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

6

FORMUJEMY DROŻDŻÓWKI

Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je i dzielimy na 12 drożdżówek. Formujemy kulki, a potem delikatnie je spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

7

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Do miski wkładamy twaróg i rozgniatamy go. W osobnej misce ubijamy masło z jajkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ścieramy skórkę z cytryny do sera. Dokładnie wszystko mieszamy.

8

ROBIMY WGŁĘBIENIE W DROŻDŻÓWKACH

Po wyrośnięciu robimy rękoma wgłębienie po środku każdej drożdżówki.

9

NAKŁADAMY MASĘ NA DROŻDŻÓWKI

Do każdej drożdżówki nakładamy porcję masy serowej i wyrównujemy ją.

10

SMARUJEMY DROŻDŻÓWKI MLEKIEM Z JAJKIEM

W małej miseczce mieszamy mleko z jajkiem. Takim płynem smarujemy każdą drożdżówkę. Zostawiamy na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.

11

PIECZEMY DROŻDŻÓWKI

Wsuwamy blaszki do piekarnika i pieczemy przez 18-20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy drożdżówki i studzimy je.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3852,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

770,5 kcal

🥑

Tłuszcz

31,1 g

🌾

Węglowodany

108,2 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

24,4 g

Podobne przepisy