psse-slupca.pl

Peperonata • przepis • składniki • przygotowanie

Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!

Peperonata

Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet winny, biały - 1 łyżka
cebula - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
papryka żółta - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 3 szt.
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 10 g
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY WARZYWA:
Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż się zeszkli. Dodajemy syrop klonowy i smażymy jeszcze ok. 1 minuty. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory pokrojone w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Opcjonalnie: dodajemy papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
2.PIECZEMY PEPERONATĘ:
Przesmażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Z wierzchu skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Na wierzchu układamy listki bazylii. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra – dół).
3.PODAJEMY PEPERONATĘ:
Peperonatę wyjmujemy z piekarnika i skrapiamy z wierzchu białym octem winnym. Podajemy na ciepło lub odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Peperonata

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w krążki smażymy na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż się zeszkli. Dodajemy syrop klonowy i smażymy jeszcze ok. 1 minuty. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory pokrojone w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Opcjonalnie: dodajemy papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

2

PIECZEMY PEPERONATĘ

Przesmażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Z wierzchu skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Na wierzchu układamy listki bazylii. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra – dół).

3

PODAJEMY PEPERONATĘ

Peperonatę wyjmujemy z piekarnika i skrapiamy z wierzchu białym octem winnym. Podajemy na ciepło lub odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoiczka. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

874 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

174,8 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

23,4 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

3,6 g

Podobne przepisy

Peperonata - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl