psse-slupca.pl

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią • przepis • składniki • przygotowanie

Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią

Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 3 łyżeczki
cukier puder - 125 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
jajko - 2 szt.
morela - 600 g
śmietana 18% - 200 g
sok jabłkowy - 100 ml
śmietana 30% - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.
ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY.
2.ŻÓŁTKO I CUKIER:
puder ubijamy na krem.
3.DOLEWAMY POWOLI GORĄCĄ:
śmietankę, mieszając.
4.MISKĘ UMIESZCZAMY W:
gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 MINUT, AŻ: masa lekko zgęstnieje.
5.WYJMUJEMY Z KĄPIELI:
wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.
6.DODAJEMY KWAŚNĄ ŚMIETANĘ:
i mieszamy, dodajemy do smaku ocet balsamiczny. PRZELEWAMY DO PROSTOKĄTNEJ: formy (ok.
7.20 CM) WYŁOŻONEJ:
folią spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki.
8.MORELE MYJEMY, PESTKI:
wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki.
9.ZAGOTOWUJEMY Z SOKIEM:
jabłkowym i cukrem wanilinowym i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut, aż będą miękkie.
10.POZOSTAWIAMY DO:
ostygnięcia.
11.PARFAIT WYJMUJEMY Z:
formy, folię usuwamy, parfait kroimy w plastry. PODAJEMY Z: morelami.
12.WSKAZÓWKA:
PARFAIT BĘDZIE: smakował szczególnie dobrze, jeśli użyjemy octu balsamicznego Deluxe z jabłkiem.
Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY.

2

ŻÓŁTKO I CUKIER

puder ubijamy na krem.

3

DOLEWAMY POWOLI GORĄCĄ

śmietankę, mieszając.

4

MISKĘ UMIESZCZAMY W

gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 MINUT, AŻ: masa lekko zgęstnieje.

5

WYJMUJEMY Z KĄPIELI

wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.

6

DODAJEMY KWAŚNĄ ŚMIETANĘ

i mieszamy, dodajemy do smaku ocet balsamiczny. PRZELEWAMY DO PROSTOKĄTNEJ: formy (ok.

7

20 CM) WYŁOŻONEJ

folią spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki.

8

MORELE MYJEMY, PESTKI

wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki.

9

ZAGOTOWUJEMY Z SOKIEM

jabłkowym i cukrem wanilinowym i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut, aż będą miękkie.

10

POZOSTAWIAMY DO

ostygnięcia.

11

PARFAIT WYJMUJEMY Z

formy, folię usuwamy, parfait kroimy w plastry. PODAJEMY Z: morelami.

12

WSKAZÓWKA

PARFAIT BĘDZIE: smakował szczególnie dobrze, jeśli użyjemy octu balsamicznego Deluxe z jabłkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1881 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

313,5 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

39,2 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl